Баклавата е един от най-любимите ни десерти. А с наближаването на зимата усещаме аромата й много по-силно.
Затова решихме да споделим с вас едно наистина уникално предложение за този традиционен за нашите ширини десерт.
Рецептата е автентична и изисква усилия, които накрая наистина си заслужават. Формата, вкуса и аромата на тази баклава са толкова вдъхновяващи, че всеки, който я опита, би се захванал да я приготвя.
Достатъчно е дори да прочетете рецептата, за да се вдъхновите. Ние успяхме, надяваме се и на вас да пренесем това усещане и бързо да запретнете ръкави.
Необходими продукти:
За тестото:
1 голямо яйце
½ ч.ч. зехтин
1 ч.ч. мляко (може ½ ч.ч. мляко и ½ ч.ч. вода)
около 4 ч.ч. брашно
2 ½ ч.л. бакпулвер
щипка сол
За разточването:
2 ч.ч. царевично брашно + 3 ч.л. брашно
За пълнежа:
2 ½ – 3 ч.ч. смлени орехови ядки
За намазване:
150 г разтопено масло
За сиропа:
5 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
1 ч.л. сок от лимон
Източник: Thinkstock
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето, млякото и зехтина. Добавете по-голямата част от брашното, щипката сол и бакпулвера.
Замесете меко тесто, като постоянно добавяте от брашното. Оставете тестото да почива 15 минути.
През това време пригответе сиропа по стандартния начин – сварете водата, захарта и сока от лимон до сгъстяване.
След като тестото е отлежало за 15 минути, го нарежете на 3 равни части. Всяка част разрежете на 4, а след това на още 4.
Направете малките парчета на топчета и ги оставете за няколко минути.
След това разточете всяко топче на кора, като непрекъснато наръсвате с царевичното брашно, смесено с обикновеното. Наредете по 16 кори (както бяха разделени отначало парчетата) една върху друга. Т.е. - три купа по 16 кори.
Разточете и трите части, за да станат с големината на тепсията, в която ще печете баклавата. Докато точите, постоянно ръсете с двата вида брашно. Дори и между корите. Така няма да залепнат и ще станат много тънки.
След като корите са добре разточени, сложете едната част в намаслената тепсия. Отгоре поръсете с орехи. После сложете втората част и отново поръсете с ореховите ядки. Накрая покрийте с третата част и нарежете баклавата на ромбове.
Намажете с разтопеното масло и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути, до златисто.
След изпичането на баклавата, изчакайте 10 минути и я залейте със сиропа. Не я заливайте гореща!
Украсете с орехови ядки или шамфъстък по желание.
Да ви е сладко!
Насладете се и на видеото, което съвсем ще ви убеди да си приготвите тази уникална баклава!