Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да оцветим домашната паста със зеленчуци?

по статията работи: | 28 август 2014 Прочитания: 1437
По напълно естествен начин!
Как да оцветим домашната паста със зеленчуци?
Източник: Thinkstock / Guliver

Ако си мислите, че оцветяването на хранителните продукти винаги е вредно, не се лъжете. Съществуват природни и съвсем безвредни оцветители, с които да дадем колоритност на ястията си.

 

И тъй като пастата е като едно платно, което спокойно можем да изрисуваме с въображението си, ще ви покажем методи за оцветяване именно на нея.

 

Казваме платно, защото тестото за спагети, талиатели и каквито си пожелаете форми на пастата, е бяло. А какво по-добро поле за оцветяване от това? Точно като бял лист хартия.

 

Освен това домашната прясна паста е много по-крехка и вкусна от полуфабриката, който сме свикнали да си купуваме. А направата й не е никак трудна, противно на очакванията на всички.

 

А преди да забъркате традиционното италианско тесто, прочетете долните редове и научете как може да го направите в различни цветове и съответно – с по-добър вкус.

 

За паста със зелен цвят

 

За да направим пастата си със зелен цвят, за оцветител трябва да използваме спанак. Вкусен, полезен и с много положителни свойства, зеленчукът дава на пастата красиви цветове.

 

Това, което трябва да направим, е да го измием и подсушим добре. Излишни течности на тестото не са му нужни. След това трябва да го нарежем на много ситно и да го прибавим в кладенчето от брашно, заедно с яйцето.

 

След като замесим добре тестото по описания начин, ще забележим новият цвят, който е придобило.

 

За паста с розов цвят

 

Досещате ли се кой продукт ще даде на пастата наситено розов цвят? Цвеклото, разбира се. Това е зеленчукът, който ни оцветява постоянно – ръцете, докато го режем, и устата, докато го похапваме.

 

Но това не означава, че е вреден и всички знаем този факт. Напротив – цвеклото е един от най-полезните зеленчуци, използван често като антиоксидант.

 

За да оцветим пастата си с него, трябва да го използваме в пресен вид. Ако вземем цвекло от консерва, то ще бъде доста напоено и водно. А това не е подходящо състояние за тесто. Затова по-добрият вариант е да си вземем прясно цвекло, да го опечем във фурната, даго нарежем на много ситно и да го оставим да се отцеди.

 

След това, подобно на оцветяването със спанак, цвеклото се добавя при яйцето и се замесва тесто за паста по оригиналната рецепта. А резултатът е – вкусна и полезна розова паста.

 

Съвети

 

Важно е зеленчуците да се добавят, преди да бъде замесено тестото! Не би имало смисъл да става след това, защото няма да се оцвети равно, а и тестото няма да се замеси добре.

 

След като се замеси тестото, то трябва да стегне поне половин час в хладилник! Ако остане цяла нощ там, не е проблем. Дори е по-добре.

Рейтинг: 4 / 5 , 287 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!