Колкото по-топло става времето навън, толкова ми малко ни се стои в кухнята.
Някак лятото не предразполага към готвене на сложни "зимни" манджи.
Предпочитаме богата салата с пресни плодове и вкусно месце, изпечено на скара.
Наистина лятото определено е сезонът на скарата. А за нея има толкова различни рецепти и ястия.
На скара можем да си приготвим почти всичко - всички видове месце /пържоли, шишчета, крилца, филета, стекове..../, можем да си опечем риба и разбира се, гарнитурата към тях.
На скарата можете да сложете почти всички зеленчуци, като леко ги мариновате преди това с мазнина, сол, пипер и любимите ви подправки.
Освен това всичко приготвено на скара е по-здравословната алтернатива от пържено и дори от печено на фурна.
Така че, както се е видяло, и този сезон ще се хапва доста "скара".
След готвенето скарата задължително трябва да се почисти. В противен случай по нея остават малки парченца месо или зеленчуци, който прегарят и дават неприятен вкус.
За да избегнете това, почиствайте редовно скарата си.
И това почистване не е нужно да става със скъпи (и несъмнено вредни) химични препарати. Можем, разбира се, да използваме продукти от кухнята.
Нужен ви е само един картоф. Повечето от нас са свикнали да използват лук за целта, но действието на картофа е малко по-различно.
Нишестето в картофа образува бариера между скарата и храната, като по този начин предотвратява залепване на храната или на малки остатъци по скарата.
Това не бива да ви учудва изобщо. Вече сме ви показвали как с картоф лесно можем да почистим всичко ръждясало у дома.
Затова просто разрежете един картоф на две, забучете го на вилица и прокарайте няколко пъти по решетката на скарата. Точно така, както правите с лука, само че с картоф!
Това трябва да направите на включена скара, след като вече е загряла.
Освен че храната няма да залепва, с този метод лесно и бързо ще почистите скарата си.
Докато прокарвате картофа по скарата, ще чуете леко пращене, но това не бива да ви притеснява. Точно такъв звук трябва да се чуе.
И още един трик. Как да премахнем миризмата на скарата?
Снимка - youtube.com
Както знаете, ако сте пекли месо, дори да измиете скарата, когато я включите, тя пак ще има дъх на месо, което може да не се харесва на тези, които искат да си изпекат тиквички на нея.
Ако пък сте пекли риба, положението е още по-лошо, тъй като миризмата трудно се премахва.
Затова ни е нужен лесен трик, с който да премахнем тази миризма. И го намерихме! И наистина е лесен.
След като измиете скарата, изплакнете я с оцетена вода - комбинация от студена вода и оцет в съотношение 2 : 1.
Изчакайте да изсъхне и дъха от печенето ще е изчезнал.
Припомнете си още алтернативни приложения на оцета.