Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Да си омесим вкусен и ароматен турски симит!

по статията работи: | 09 септември 2014 Прочитания: 5338
С много сусам!
Да си омесим вкусен и ароматен турски симит!
Източник: Thinkstock / Guliver

Ако сте били на екскурзия в Турция, сте наясно с онзи традиционен вкус и онзи уникален аромат, които веднага се усещат, щом стъпим на земята. Усещаме тези удоволствия на сетивата, благодарение на симитът.

 

Какъв е вкусът? Сладък, заради меласата и сусама, и в същото време засищащ, заради хлебната и пухкава текстура. А какъв е ароматът? Неповторим. Едновременно на туко-що изпечен хляб и на пресен сладкиш.

 

Голяма загуба е, ако сте били в Южната ни съседка и не сте опитали това тестено изкушение. Ако пък ви предстои път натам, със сигурност не пропускайте да се насладите на симита.

 

Преди това обаче съвсем спокойно може да си осигурите похапването на турския геврек в домашни условия.

 

Дали ще се получи същото? Пробвайте! Със сигурност домашно изпеченият хляб няма да навреди на обстановката вкъщи. Успеете ли да достигнете желания ефект обаче, ще разберете за какво говорим.

 

Необходими продукти:

 

3 ч.ч. брашно

1 пакет суха мая

1 ч.ч. топла вода

1 ч.л. сол

1 к.ч. зехтин (може и обикновено олио)

4 с.л. меласа

4 с.л. вода

сусам

 

Начин на приготвяне:

 

Пресейте брашното. Сложете го в купа и към него добавете сухата мая, малко от топлата вода, солта и зехтина (олиото).

 

Малко по малко добавяйте водата, докато замесвате меко тесто.

 

След като стане готово, го покрийте с прозрачно фолио и го оставете да втаса за 1 час.

 

През това време смесете в купа меласата с 4 с.л. вода. Оставете настрана.

 

След като мине 1 час, размесете леко тестото и го разделете на 6 равни части.

 

Всяка част разточете на дълъг фитил, свийте на две и усучете. Притиснете двата края, за да може гевречетата да добият форма.

 

Топнете всички симити първо в меласата с вода, а след това оваляйте в сусама.

 

Сложете гевречетата върху тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат за втори път, отново за 1 час.


Печете в загрята на 220 градуса фурна за 20-25 минути, до златисто кафяво.

 

За гарантирано по-добър успех, вижте видеото с инструкции как да приготвите сусамовия симит.

Рейтинг: 4 / 5 , 284 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D