Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Десет от най-странните храни в света

по статията работи: | 23 ноември 2012 Прочитания: 5346
Само за екстремисти и хора със здрави стомаси
Десет от най-странните храни в света
Източник: Photl

Това, което е вкусно за един човек, на друг може да се стори най-неприятното нещо, което някога е опитвал. Или казано с други думи – разни хора, разни националности, разни апетити.

 

Какво може да превърне една национална кухня в толкова екстремна? Географското местоположение и природните дадености, съчетани с културните характеристики, са основните щрихи в нейния облик.

 

Безспорно едни от най-екстремистките ястия можем да открием в азиатските страни. Оказва се обаче, че не само там хората похапват разнородни странности, от които на човек с по-слаб стомах може да му прилошее.

 

Стиснете зъби и "опитайте" десет от най-чудатите ястия, които влизат в световните менюта.

 

Бургери с пържен мозък

 

Почитатели сте на бързата кухня? Може би този сандвич е точно за вас! Или може би не съвсем... В щата Мисури този бургер, приготвен с бял хляб и мозък от теле, дълго е присъствал в местните менюта. Всъщност и днес може да го откриете в Охайо. А пък в Ел Салвадор и Мексико използват говежди мозъци в правенето на бурито и тако, като ги заливат с много лют сос.

 

Саздърма от агнешки дреболии

 

Шотландците пък могат да се похвалят със своята саздърма от агнешки дреболии, която съдържа сърце, черен и бял дроб, лук, подправки, овесено брашно и сол. Според много кулинарни специалисти, тази саздърма е едно чудесно ястие. Тя може да бъде открита в готов вариант в супермаркетите.

 

Насекоми

 

Тази „практика“ ни повдигаше на пръсти още по времето на едно страховито телевизионно шоу. Всъщност тя си има име, насекомоядство, и е доста разпространена по света. Слава Богу, ние, европейците, не попадаме под нейната магия. Но в Банкок не е никак изненадващо да  откриете сергии, продаващи най-разнообразни пържени инсекти.

 

Все пак да напомним, че насекомите съдържат важни протеини и витамини. Нещо, на което нагледно ни учеше глиганът Пумба.

 

Стриди от Скалистите планини


Че какво пък толкова странно има в едни стриди? Може би фактът, че няма да ги откриете на дъното на океана... Въпросните стриди всъщност представляват биволски тестиси, похапвани често в различни части на САЩ и Канада, обикновено в районите, където се отглежда добитък. Сервират ги със специален сос.

 

Пълнена камила

 

Тази рецепта може да ви се стори като лоша шега. Сред „скромните“ й съставки ще откриете 1 цяла камила, 1 агне и 20 пилета. Това й отрежда специално място в рекордите на Гинес – за най-голямото ястие, включено в меню. Казват, че тази камила е основно ястие на бедуините. Принципът й на приготвяне е като при матрьошката – камилата е напълнена с агнето, а пък агнето – с пилетата.

 

Хакарл

 

Кулинарният автор Антъни Бурден твърди, че това е най-гадното нещо, което някога е опитвал. Представлява вътрешностите на гренландска акула, които ферментират два месеца, преди да станат готови за консумиране. Типично попълнение на исландската трапеза. Дали е включено в менюто на Бьорк?

 

Фугу

 

Или японската дума за риба балон (или риба таралеж), известна с това, че ако не се приготви правилно, има смъртоносен ефект заради съдържащата се в нея отрова. Предполагаме, че нейното похапване се свързва по-скоро с екстремистки наклонности, отколкото с вкусови качества. Бихте ли я опитали?

 

Касу марцу

 

Това е вид сирене от Сардиния, Италия, в което „живеят“ ларви на насекоми. По-странното в случая е, че ларвите умишлено се прибавят, защото ускоряват процеса на ферментация до степен, до която сиренето почти се разпада. Ако обезпокоите малките червейчета, те могат да изскочат, ето защо някои хора ги изваждат преди консумация. Мъдро!

 

Санакджи

 

Похапването на сурова риба или морски дарове отдавна не се счита за нещо странно, дори напротив. Все пак този случай е различен, защото във въпросния корейски деликатес те са съвсем живи! Малките октоподчета биват нарязвани и подправени със сусамово олио и още се движат, когато са сервирани.

 

Балут

 

Или оплодени патешки или кокоши яйца с почти развит ембрион, които се сваряват и се ядат директно от черупката. Тази налудничава практика е разпространена във Филипините, Камбоджа и Виетнам.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...