Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Джалеби - поредната сиропирана вкусотия

по статията работи: | 27 февруари 2016 Прочитания: 4208
Идваща от Азия
Джалеби - поредната сиропирана вкусотия
Източник: Wikimedia Commons

Напоследък у нас стана доста популярен един десерт – джалеби. Затова и решихме да ви запознаем с него малко по-отблизо.

 

Много почитан в Южна и Западна Азия, Северна Африка (с изключение на Мароко).

 

Прави се тесто от пшенично брашно, завива се на особена спирала, която на някои места наричат претцел, и се пържи на маслена баня. След това се сиропира със захарен сироп.

 

Този сладкиш е изключително популярен и се приготвя по време на Рамадан в Южна Азия. В Иран, по време на празника, джалеби обикновено се давало на бедните.

 

Джалеби може да се сервира топъл или студен.

 

Текстурата на десерта е по-скоро дъвчаща, а отгоре се образуват кристалчета от захарта. Понякога в продуктите се слага лимонов сок или друга киселина, както и розова вода.

 

В християнските общности в западната част на Азия джалеби се сервира, поръсено обилно с пудра захар и канела.

 

Има запазени сведения, че рецептата за сладкото джалеби съществува от 10 век.

 

Вижте тези любопитни фотоси на различните видове джалеби, а след това и едно любопитно видео за направата на десерта.

 

38541

Джалеби в момента на пържене. Западна Бенгалия, Индия./wikimedia.org

 

38542

Джалеби, сервирано в Иран, заедно с други сиропирани сладкиши./wikimedia.org

 

38543

Джалеби в Бангладеш, сервирано като стартер на много партита./wikimedia.org


 

Разбира се сме ви подготвили една рецепта, ако искате да си направите джалеби у дома

Рейтинг: 4 / 5 , 325 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Напитка с ягоди
    15 мин.
  • Макарони с шунка и сметана
    20 мин.
  • Салата от леща
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Коя е най-добрата компания за вечеря?
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Тази фокача е просто разкошна!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...