Напоследък у нас стана доста популярен един десерт – джалеби. Затова и решихме да ви запознаем с него малко по-отблизо.
Много почитан в Южна и Западна Азия, Северна Африка (с изключение на Мароко).
Прави се тесто от пшенично брашно, завива се на особена спирала, която на някои места наричат претцел, и се пържи на маслена баня. След това се сиропира със захарен сироп.
Този сладкиш е изключително популярен и се приготвя по време на Рамадан в Южна Азия. В Иран, по време на празника, джалеби обикновено се давало на бедните.
Джалеби може да се сервира топъл или студен.
Текстурата на десерта е по-скоро дъвчаща, а отгоре се образуват кристалчета от захарта. Понякога в продуктите се слага лимонов сок или друга киселина, както и розова вода.
В християнските общности в западната част на Азия джалеби се сервира, поръсено обилно с пудра захар и канела.
Има запазени сведения, че рецептата за сладкото джалеби съществува от 10 век.
Вижте тези любопитни фотоси на различните видове джалеби, а след това и едно любопитно видео за направата на десерта.
Джалеби в момента на пържене. Западна Бенгалия, Индия./wikimedia.org
Джалеби, сервирано в Иран, заедно с други сиропирани сладкиши./wikimedia.org
Джалеби в Бангладеш, сервирано като стартер на много партита./wikimedia.org
Разбира се сме ви подготвили една рецепта, ако искате да си направите джалеби у дома