Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Джоджен - ментова свежест

по статията работи: | Прочитания: 3151 1
Спомняте си свежия коктейл Мохито е, той е немислим без няколко листенца джоджен
Джоджен - ментова свежест
Източник: Thinkstock/ Guliver

Джодженът е вид мента, която вирее в по-голямата част от Европа и Югозападна Азия, първоначалният му произход не може да бъде проследен, заради отдавнашната му употреба още в ранни векове.

 

Тревисто, многогодишно растение, достигащо до 30-100 см височина. Английската дума за джоджен - spearmint, идва от формата на листенцата му, които наподобяват копие ("spear”копие от англ.). Най-благоприятни за отглеждането на билката са влажните почви.


Освен в Европа и Азия, джоджен е любима подправка вече почти по целия свят. Билката не е капризна, расте почти при всякакви температури, предпочита полусянка, но някои градинари го засаждат на места, изцяло огрени от слънцето до пълна сянка.


Джоджен може да се използва пресен, сушен или замразен. Може да се съхранява в сол, захар, захарен сироп, алкохол или олио. При изсушаване листата губят известна степен от аромата си.


Все още се водят спорове за това кой метод на сушене е най-ефикасен. В много страни, джоджен се използва като ароматизатор за различни чайове и напитки. Спомняте си свежия коктейл Мохито е, той е немислим без няколко листенца джоджен.


В южната част на щатите, сладкият студен чай с аромат на джоджен, е лятна традиция. Ароматната билка има ободряващ и стимулиращ ефект.


С масло от джоджен се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Violeta
28.05.2013 | 19:50
Това не го знаех:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!