Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Днес е международният ден на чийзкейка!

по статията работи: | 30 юли 2014 Прочитания: 1331 1
Каква е историята на чийзкейка и няколко любими рецепти
Днес е международният ден на чийзкейка!
Източник: foodpanda

Днес е международният ден на чийзкейка! Един от най-любимите ни сладкиши чества съществуването си, а ние смятаме задължително да му направим "компания".

 

За да му отдадем заслужената почит, ще си направим (или поръчаме) вкусен чийзкейк, който ще изядем в името на солено-сладкия десерт.

 

Преди да се насладим на уникалния му вкус обаче, ще ви припомним за дълголетната история на чийзкейка. Тя е впечатляваща като времеви период и респектираща като факти.

 

Знаем, че вече бързате да похапнете порция от сладкиша, но преди това вижте кои са най-интересните събития около него.

 

История на чийзкейка

 

Оказва се, че за първи път сладкишът е приготвен през далечната 776 г. пр. Хр. Съществуват различни легенди за появата на чийзкейка, но устояла на времето и доказана теория е само тази, че рецептата се заражда в Гърция.

 

Десертът е бил приготвен за първи път по време на Олимпийските игри в Древна Елада. Името "чийзкейк" дори се среща в книга, написана от прочутия гръцки лекар Аегимус, посветена на изкуството на приготвянето му.

 

Макар към днешна дата чийзкейкът да е известен като американски сладкиш, е интересно да разберем, че едва векове, след като се появява в Гърция, се пренася в Америка. Според историческите факти, появата му е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 г.

 

Благодарение на неузрялото, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене вече е било възможно рецептата да бъде приготвяна и в Америка.

 

Начини на приготвяне в различните страни

 

Традициите, вплитащи се в чийзкейка, залегнали още от древността, в времето са обогатили вкусовите му качества.

 

Днес десертът е популярен по целия свят и буквално е любим на милиони хора от всички краища.

 

Обикаляйки по света, чийзкейкът постоянно бива обогатяван с различни нови техники и продукти. Всяка култура дава нещо от себе си, за да направи сладкиша още по-вкусен.

 

Италианците например използват сирене рикота за кремообразната смес. Ние, българите, както и американците, пък обичаме да използваме крема сирене.

 

В Южна Америка хората предпочитат да използват традиционното си сладко от гуава (плод характерен за региона, с наподобяващ вкус на круша и ягода).

 

Още една разлика в приготовлението е, че чийзкейкът може да бъде поднесен както печен, така и суров.

 

Великобританците например предпочитат суровия вариант, като за приготвянето му използват натрошени бисквити и плодове от компот.

 

За отпразнувате качествено международния ден на чийзкейка, вижте няколко рецепти, с които ще го направите по наистина автентичен начин:


Лесен ягодов чийзкейк

 

Малинов чийзкейк с бял шоколад

 

Лимонов чийзкейк

 

Шоколадов чийзкейк

 

Чийзкейк с боровинки

 

Ягодов чийзкейк без печене

Рейтинг: 4 / 5 , 339 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Emnuella
30.07.2014 | 19:50
О,не знаех,стана късно иначе щях да почета този вкусен десерт.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!