Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Добре дошли в Лаос!

по статията работи: | 30 март 2013 Прочитания: 1233 6
Важно място в кухнята на Лаос заема юфката...
Добре дошли в Лаос!
Източник: Thinkstock / Guliver

Кунята на Лаос се отличава значително от тази на другите държави в Югоизточна Азия, като оказва силно влияние върху храната в Североизточен Тайланд, а някои влияния достигат дори Камбоджа и Северен Тайланд.

 

В Лаос има няколко кулинарни регионални различия. В столицата Виентян се забелязва най-вече френското наследство, което най-ярко прозира в присъствието на франзели на масата, както и от редицата френски ресторанти, които са добили изключителна популярност.

 

Типичното хранене в Лаос включва супа, печено ястие, сос, зеленчуци и яхния. Зеленчуците трябва да са пресни, но в зависимост от ястието могат да се задушат и към тях да се добавят множество подправки.

 

Националното ястие на страната е larb, представляващо пикантна салата с мариновано месо и/или риба с лимонов сок, магданоз, зелен лук, мента, червен пипер и смлян, пържен ориз.

 

Интересното е, че ястията не се консумират в определен ред. Супата се консумира по време на цялото ядене, докато напитките и водата по принцип не присъстват на масата.

 

Като предястие често се сервира маринована риба или кисело зеле с мариновани свински уши.

 

Салатите в Лаос не са само вегетариански – съществуват редица рецепти за салати с пилешко, патешко и дори свинско и говеждо месо. Салатата tam som се прави от тайландски чушки, лимонов сок, домати, захар, пасти от раци и от скариди, като пастите могат да се сервират отделно. Голяма част от салатите са пикантни, като включват всякакви вариации, с юфка, патладжан, варена риба и зелена папая.

 

Важно място в кухнята на Лаос заема юфката. Тя се ползва в редица супи, но освен това се пържи в сладък сос.

 

Както в повечето азиатски страни, така в Лаос оризът се явява неизменна част от менюто. Обикновено той се задушава или се пържи и е съставка, както на основните ястия, така и на множество салати. Ястието khao ping се прави от лепкав ориз и яйца.

 

Банановите листа се явяват важна част от местната кухня, тъй като служат за увиване на различни храни, които се задушават. Ястието mok pa например предтавлява риба, задушена в бананово листо, докато mok gai се приготвя по същия начин, но месото, което се ползва, е пилешко.

 

Месните ястия най-често са печени, като преобладават пилешкото, патешкото и говеждото месо.

 

Пресните плодове се ползват основно като десерт, като най-често на масата присъстват пъпеш, ананас, ябълки, азиатски круши, манго, банани, плодовете на хлебното дърво, кокос, папая, дуриан, мангостан и портокал.

 

След вечеря в семействата редовно се сервира сварена тиква или десерт, приготвен от задушен ориз, увит в бананови листа. Обичано от местните хора е и желето от кокосово мляко и кокосовата торта с яйчен крем.

 

В Лаос, в платото Боловен, се отглежда кафе, като районът е смятан за най-доброто място в Югоизточна Азия за отглеждането му. Отглеждат се и робуста, и арабика, но по-голямата част от арабиката се изнася в Тайланд. Обичайно кафето в Лаос се консумира с кондензирано мляко, което се сипва предварително в чашата. Във високите части на платото Боловен се отглежда и чай.

 

В Лаос се прави местно уиски, което носи името lau-lao. Съществува и негова разновидност, която се приготвя от лилав ориз и има розов оттенък.

 

По традиция се яде седнал върху постелка от тръстика, поставена върху пода около малка масичка, направна от ратан, която се нарича ka toke. Макар че през последните години яденето по този начин е по-скоро изключение, отколкото правило. Обичаят обаче повелява монасите в храмовете да спазват тези обичаи.

 

Обикновено лъжиците се ползват само за ядене на супи или бял ориз, докато пръчиците са само за юфка. Повечето храни обаче се ядат с ръце. Причината оризът и юфката да се ядат с прибори е, че лесно полепват по ръцете, което прави храненето значително по-трудно.

 

Като цяло в Лаос се сервират повече сурови неща за ядене, но не липсват и множество готвени ястия. Тази тенденция се дължи на факта, че на територията на страната има много диви гори, където местните хора все още продължават да ловуват. В повечето села все оше няма хладилници, ето защо всяко уловено животно се изяжда веднага. Ако то е голямо, семействата обикновено канят съседите си, които да споделят с тях масата.

 

Местните хора считат за празник да имат гости на трапезата си и смятат за нещо унизително липсата на достатъчно храна, с която да почерпят останалите.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Надя
01.04.2013 | 18:26
Интересна култура,интересна кухня:)
5
Qna Kirkova
01.04.2013 | 17:39
Отговор на коментар #1 от Анелия Петрова:
Съгласна съм статията е супер!
4
Qna Kirkova
01.04.2013 | 17:38
Винаги е интересно да прочетеш по нещичко за непозната местност:)
3
Galia Ivanova
01.04.2013 | 13:10
Отговор на коментар #2 от Вилияна Мичовска:
да и аз :)
2
Обичам да чета такива статии , защото винаги научавам нещо ново .
1
Анелия Петрова
01.04.2013 | 09:20
Много интересна статия .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Две разкошни кексчета в чашки
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...