Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Добуш торта

8
Добуш торта
Източник: Petya Keranova
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:унгарска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Това е оригиналната рецепта за Добуш торта, която е крита 110 години. Уточнявам това, защото у нас е познат и един друг вариант, приготвян от бабите и майките ни, който е не по-малко вкусен, но не е истинската торта. Кръстена на създателя си - изкусния сладкар Добуш - тя е била любимата торта на австро-унгарската императрица.
    За блата:
    -6 яйца
    -150 гр брашно
    -120 гр захар

  • 2

    Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, белтъците се разбиват с 2/3 от захарта, докато се сгъстят, жълтъците се разбиват с останалата захар, смесват се бавно и се добавя брашното. Пече се на 180 С, реже се на 6 блата с конец.
    За крема:
    -9 яйца
    -300 гр захар
    -400 гр масло
    -ванилия
    -50 гр брашно или нишесте
    -100 гр размекнат шоколад

  • 3

    Маслото се разбива с размекнатия шоколад, яйцата се разбъркват със захарта и брашното и се бъркат на бавен огън, докато стане гъста хомогенна смес. Яйчената смес се добавя към шоколадово-маслената, оставя се леко да се охлади, но не прекалено, за да може да се намазва.  

  • 4

    Сглобява се тортата, като се редуват блат-крем, но се оставя 1 блат и достатъчно от крема, за да се оформи отгоре и отстрани, както и да се шприцоват розички, за да служат за упора на карамеловите ветрила, които са запазената марка на Добуш тортата. 

  • 5

    Те се приготвят по следния начин: Отбележете си върху последния блат толкова парчета, на колкото ще разрязвате тортата, като не ги разрязвате до края. Разтопете 3/4 чаена чаша /150гр/ кафява захар и залейте блата с горещия карамел, доразрежете парчетата и изчакайте карамела да се втвърди. Шприцовайте розичките и наредете ветрилата, подпирайки ги на тях.

продукти
420 бр.захар
15 бр.яйца
400 гр.масло
1 пак.ванилия
50 гр.нишесте
100 гр.шоколад
Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
Dobi Zvezdeva
15.05.2013 | 16:26
мале страхотно изглежда ама ми изглежда много трудно приготвянето
7
Violeta
17.04.2013 | 12:59
Дано успея да я приготвя.
6
gabriela gabrielova
09.04.2013 | 20:39
Може и да се затрудня, но ще се пробвам да е направя
5
Petya Keranova
09.04.2013 | 19:57
Отговор на коментар #4 от Velislava Savova:
МНОГО са яйцата наистина, но няма грешка, това е оригиналната рецепта за тортата. Иначе крема има вариант и с три яйца, но не съм го правила.
4
Velislava Savova
09.04.2013 | 19:00
ЛЕЛЕЕЕЕ КОЛКО ЯЙЦА!!!
3
zvetanka ivanova
09.04.2013 | 17:18
Отговор на коментар #1 от тихомира илиева:
И на мен ми се видя сложно, но пък сигурно ще си заслужава.
2
kalinka kalinkova
08.04.2013 | 19:14
Доста сложна за направа, но много ефектно изглежда тортата.
1
тихомира илиева
08.04.2013 | 18:39
Нещо не се наемам да я направя тази торта.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...