Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Драники, картофените кюфтета на Русия

по статията работи: | 09 февруари 2016 Прочитания: 3230
Различните варианти на рецептата днес
Драники, картофените кюфтета на Русия
Източник: Wikimedia Commons

Фенове ли сте на руската кухня? Ние определено да. Днес ще ви запознаем с една традиционна рецепта от руската кухня – драники.

 

Първо нека кажем, че на някои места рецептата бива определяна като беларуска или украинска, но като се има предвид общото минало на тези народи, едва ли е добра идея да навлизаме в подробности, относно оригиналността й.

 

Драники представляват картофени кюфтета, които се сервират топли, придружени със студена заквасена сметана. На някои места може да ви ги предложат и със сладко от боровинки. Комбинацията е чудесна. Спомнете си, че и в Австрия картофената салата се сервира с такова сладко, където можем да търсим връзка с унгарските вкусове, смесващи сладко и солено (останало от времето на Австро-Унгарската империя).

 

Драниките се приготвят от рендосани картофи, а не от смачкани варени картофи, както ние сме свикнали да ги приготвяме.

 

Рецептата за руските картофени кюфтенца съществува някъде от около 200 години. Драниките се възприемат като "ястие на обикновените хора", поради основния продукт – картофите, които са достъпни за всеки. Подобно на сушито в Япония или фондюто във Франция и Френската част на Швейцария (ние ги възприемаме като деликатеси, но за съответните народи, това са обикновени, достъпни за всеки ястия).

 

Има различни варианти на рецептата, всяко семейство или регион имат различна рецепта за драники. На някои места слагат мляно месо, на друго смесват рендосаните картофи с рендосани моркови, на трето пък добавят лук. Варианти всякакви, но определено все вкусни, няма спор.

 

Но има едно основно правило – никога да не се използва брашно. Днес се срещат рецепти, в които имат и няколко лъжици брашно, но е въпрос на избор, ако ви се вижда, че картофите са пуснали повече вода, то може да сложите малко брашно за спойка. Тази спойка може да се постигне и с яйце. Но така рецептата става по-богата, а ако спазваме условието това да е "народно" ястие, тогава можем да следваме оригиналната рецепта и да сложим само картоф, олио, сол.

 

Оставяме на вас да прецените какво да сложите към картофките.

 

 38029

youtube.com 

 

И на финала даваме едно клипче, което показва един от многото варианти на рецептата за драники:

 

картофи 6-7 броя, настъргани

лук 2 глави

яйца 1 бр

брашно 2 с.л.

сол на вкус

олио за пържене

заквасена сметана за сервиране

 

Рейтинг: 4 / 5 , 247 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Медальони от еленско месо
    40 мин.
  • Двойно шоколадов шейк
    < 10 м.
  • Разядка с печени чушки
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Коя е най-добрата компания за вечеря?
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Две разкошни кексчета в чашки
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...