Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Дюли - ароматът на есента

по статията работи: | Прочитания: 4108
Вкусни и полезни, дюлите са най-добрият избор за пълнеж на пай
Дюли - ароматът на есента
Източник: Thinkstock/ Guliver

Скоро ви разказахме за 10 от храните на есента, на които трябва да се наблегне, с оглед на здравословните им привилегии.

 

Един от плодовете на есента, с който можем да продължим списъка, е дюлата. Плодовете на дюлата достигат най-зрелия си стадий през късната есен.

 

Дървото на дюлата е сравнително ниско, в повечето случаи не може да надхвърли 7 метра. Кората е тънка и сива, а листата тъмнозелени и лъскави. Плодовете на дървото имат толкова примамлив жълт цвят, сякаш слънчевите лъчи са се загнезнили уютно в тях и продължават да греят оттам.

 

Сладкото от дюли е едно от най-вкусните, което можете да си приготвите ето по този начин.

 

Дюлите, стига да са добре узрели, могат да се консумират и в суров вид, но като пълнеж на сладкиш са направо възхитителни. Ето и нашите предложения за рецепти с дюли, които ви приканваме да опитате.

 

Освен прекрасните вкус и аромат, които имат дюлите, те са и много полезен плод. В техния състав има голямо количество витамини С и А, калий, калций, фосфор, магнезий.

 

Семената на плода се употребяват за алтернативно лечение на заболявания на дихателната пътища и храносмилателната система.

 

Освен сладко, конфитюр, компот, торти и различни сладкиши, можете да си приготвите и ястие с агнешко, гарнирано с дюли, каквото немската кухня предлага.

 

Най-сериозните производители на дюли в световен мащаб са Турция и Китай, в този ред, следвани от Узбекистан и Мароко.

 

От тези вкусни плодове може да се направи и хубаво вино. Поради високата киселинност на плода, вината обикновено са сладки десертни вина. А, както може би се досещате, тук на Балканите се радваме и на прекрасния вкус на дюлевата ракия.

 

След всичко казано дотук, не пропускайте да си похапнете или пийнете дюли. Формата на консумация не е толкова важна, нали така?

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Панирани тиквички с пресен джоджен
    20 мин.
  • Фин крем с оризово брашно
    20 мин.
  • Лук в бяло вино
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Еха, чудна идея за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...