Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Евала на копъра!

по статията работи: | 27 февруари 2014 Прочитания: 2860
Помага при всякакви здравни проблеми - от диария, до рак
Евала на копъра!
Източник: Thinkstock / Guliver

Копърът е любима подправка на много българи и често присъства на трапезата. Особено напролет, когато сезонът на таратора и свежите салати започва, копърът е най-сигурният начин за свежест в менюто.

На дивия копър, познат и като резене, ядивни са както луковицата, така и листата и семената. Подправката е и една от основните съставки на абсента.

Многобройните ползи за здравето са познати на човечеството поне от 2 000 години. Употребяван е както в Римската империя, така и в Древна Гърция. Копърът се е използвал за подобряване на редица телесни функции – на бъбреците, далака, черния дроб, белите дробове и храносмилателната система.

Днес, благодарение на знанието, прехвърляно от поколение на поколение, и на научните изследвания, знаем още, че зелената билка помага при диария, трудно храносмилане, метеоризъм, запек, проблеми със сърцето и кръвното налягане, свръхтегло, менструални смущения, дихателни проблеми и дори рак.

Копърът, както и резенето, е много богат на фитоестрогени, витамин С, фолиева киселина, калий и фибри.

Последните три имат доказано добър ефект върху сърдечно-съдовата система, като, освен това, помагат за премахването на карциногени от дебелото черво. Учени от корейския университет Eulji откриват, че вдишването на есенциално олио от копър помага за храносмилането на храна при плъхове, като в същото време намалява приема на калории.

21703Всички части на копъра са ядивни и полезни. Източник: Wikipedia

Копърът срещу канцерогенезата (образуването на раковите клетки)

Както е при повечето билки, копърът е много потентен антиоксидант. Конкретни проучвания, направени в Раковия изследователски център на Университета в Тексас, показват, че растението има изключителни противовъзпалителни свойства, благодарение на фитонутриента анетол. Именно на анетола се дължи отличителния вкус и на анасона.

Този компонент буквално блокира възпалителните процеси и преобразуването на клетките в ракови.

Експерименти в Индия, извършени върху плъхове, помагат на учените да осъзнаят, че семената на копъра имат химиопрофилактичен характер. Последният обаче зависи тясно от дозите, които се дават на субектите.

 

Копърът, освен това, помага в потискането на апетита и активирането на метаболизма, както сочат изследвания, извършени в Института по земеделие в Туринген, Германия.

 

Знае се, че зелената подправка повишава честотата на уриниране, като по този начин намалява задържането на вода в организма.

 

И последно, през 2011 година става ясно, благодарение на учените от Университета в Гранада, Испания, че копърът помага на съня, заради мелатонина, съдържащ се в него.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...