Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Египетският пазар за подправки в Истанбул

по статията работи: | 19 ноември 2013 Прочитания: 6903
Пазарът на подправките може да се похвали с огромно разнообразие
Египетският пазар за подправки в Истанбул
Източник: Thinkstock / Guliver

Смесица от невероятни миризми, настоятелни продавачи, които искат да опиташ от всичко, и безброй туристи, наслаждаващи се на Oриента. Това е Египетският пазар (Мъсър чаршъ) или Пазарът на подправките, както често бива наричан заради безкрайните вкусове, които са преминавали през него векове наред.

 

Той се намира в пристанищния район Еминьоню и е един от най-големите пазари в Истанбул. По големина го превъзхожда единствено Капалъ Чаршъ, но по ухание и аромати няма равен.

 

Египетският пазар е построен през 1660 година и е част от комплекса на джамията Йени (Новата джамия), намираща се в европейската част на града. Поради тази причина, в началото пазарът се наричал Йени пазар (Новият пазар).

 

Другото име, с което е бил известен, е Валиде (майката на султана), тъй като се смята, че именно по нейно нареждане чаршията е била построена.

 

Идеята за Египетския пазар е била породена от финансови необходимости. По време на Османската империя, на неговата територия са се продавали подправки, внесени от Египет. На място на Мъсър чаршъ през периода на Византийската империя пък е имало пазар, който бил важна част от пренасянето на подправките от изток на запад. По този път минавали египетските, венецианските и френските кораби, пренасящи най-различни аромати. Стоката била превозвана от Александрия до далечна Азия.

 

 18354

Източник: Wikipedia

 

За разлика от другите пазари, построени по онова време, Египетският не е направен от дърво, а от камъни и тухли. Той е построен във формата на латинската буква "L” и има 88 помещения в сводести форми, които сега са разделени на две нива, като търговците използват горното за склад.

 

Пазарът има шест порти, през които може да се влезе. Те представляват красиви двуетажни портали. Главният вход е разположен в югозападния ъгъл и е с лице към джамията Йени (Новата джамия). Главните портали били мястото, където търговците решавали спорове помежду си, както и спорове с купувачи. Другите четири портала са с по-малки размери и са разположени по периметъра на пазара.

 

В днешния си облик Египетският пазар е запазил автентичното си усещане, търговската си същност, както и ароматите, които е попивал векове наред.

 

Търговците и днес хитро използват вкусовете и ароматите на продуктите, които предлагат. Тяхна запазена марка е да настояват не само купувачите, но и минувачите да опитват от стоката им. Веднъж опитали от сладкия локум, хрупкавите ядки или помирисали разнообразието от подправки и чайове, няма как да устоите и да не пожелаете да си купите нещо. А цената в повечето случаи не е проблем, защото в Истанбул пазарлъкът е на почит. Търговците дори смятат за обидно да не се пазарите за цената на продукта, който искате да купите.

 

18355

Източник: Уикипедия

 

Стоките, намиращи се по магазините на Египетския пазар, са много разнообразни. Можете да видите всякакви хранителни продукти – апетитни сладкиши, ядки, билки, чайове, сушени плодове, пресни плодове и зеленчуци, месо и риба. Сред основните артикули на пазара е и златото. То е част от лицето на Истанбул. Има и изобилие от дрехи, кожени изделия, шарени килими и битови стоки.

 

Разбира се, основният артикул на пазара са подправките. Може да се видят безкрайно много знайни и незнайни видове. Има и голям избор за начина, по който може да се закупят. Подправките се предлагат предимно насипно, но може да се намерят и на пакети, буркани, както и миксирани в кошница. Сред основните вкусове се открояват куркумата, кърито, индийския и турския шафран, сумака, който е неизменна част от приготвянето на дюнери, черния и червения пипер, кимиона, кориандъра, дафиновия лист и индийското орехче.

 

Изобилието на подправки включва още и карамфила, кимиона, анасона, джинджифила, канелата и кардамона. Може да се намери и мента, магданоз, копър, фенел, риган, естрагон, мащерка, босилек и горчични семена.

 

Намират се и от по-редките и по-скъпи подправки, които някога са използвали императорите в Истанбул. Това са например грудките от орхидеи, добавяни към пилафите, или скъпоценният ирански шафран, който до ден днешен търговците вадят от тайни чекмеджета и свалят от високите рафтове на магазините.

 

18353Източник: Thinkstockphotos.com

 

Една от най-атрактивните подправки е мас от опашката на овца, която може да се използва вместо олио.

 

От външната страна на Египетския пазар се намират много кафенета и ресторанти. Те предлагат възможността да си отпочинете след дългото пазаруване, като опитате от традиционната турска кухня. Мусака, пълнени патладжани или кебаб са само част от гозбите, на които можете да се насладите. Няма как да не се поглезите и с невероятните сладкиши, дело на турската кухня. Баклавата, тулумбите и кюнефето са перфектната следобедна закуска.


В околността се намират и места, на които се предлагат дюнери, бюреци и всичко, което може да се яде на крак.

 

Ресторантите обаче не са позволени на територията на покрития пазар. Причината е, че лесно избухват унищожителни пожари. След създаването на пазара търговците си носели храна от вкъщи. Все пак кафе и чай се е сервирало.


Това е традиция, която остава и до днес. Момчета разнасят чай на търговци и купувачи по няколко пъти на ден. Те носят над десет малки чаши наведнъж в подноси с дръжки.

 

Съвременния си вид Египетският пазар придобива след реставрацията през 1943 година. Но и в днешни времена все още се усещат смесените ухания на тонове подправки, виждат се цветовете на многообразните стоки и се чувства многовековната история, преминала през това вълшебно място.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !