Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ементал Швейцария. Запазена марка

по статията работи: | 04 октомври 2013 Прочитания: 1916 2
Едно от най-вкусните сирена за вашата трапеза
Ементал Швейцария. Запазена марка

Феновете на качествените сирена, особено онези израснали през 90-те, веднага ще разберат намека за силата на любовта към сиренето още от началната снимка.

 

Всички знаем, че една от най-прекрасните страни в Европа, да не кажа и в света, произвежда и едни от най-вкусните сирена, които човек може да опита. Може би най-популярното сред тях е Ементал, а мястото е Швейцария.

 

В някои страни дори е известно като швейцарско сирене, въпреки че страната не е родина само на него. Може да го срещнете и като Ементалер.

 

Името му произлиза от река Еме, намираща се в един от кантоните на райската държава - Берн, и означава буквално долината на река Еме. Има запазени писмени паметници, които доказват дълголетието на вкусното сирене. За първи път за него се споменава през 1293 година.

 

Тъй като Ементал не е със статут на регистрирана марка, може да се срещнат и млечни продукти под това има в Бавария, Франция и Финландия. Затова през 2006 година швейцарците регистрират марка Emmentaler Switzerland, която да означава единствено и само продукт, произведен на територията на страната.

 

А това е повече от гаранция за качество, като се има предвид прецизността, която влагат швейцарците във всеки един сектор от производството си.

 

Какво точно представлява Ементал? Жълто, средно твърдо сирене, направено от екологично чисто краве мляко. А кравите, дали млякото, са повече от щастливи, гарантираме.

 

 

Снимка: Wikipedia

 

Освен големите шупли, по които можете да го познаете веднага, вкусът на сиренето е също запазена марка – усещат се плодово-орехови нотки, които правят вкусът му още по-уникален. Ако някой си задава въпроса откъде идват тези големи шупли, това е въздухът, който се отделя по време на узряването на продукта.

 

В магазинната мрежа се продават различни по големина разфасовки, но при вида на вкусната и добре оформена пита сирене, човек иска да я закупи цялата и то веднага.

 

Вкусните пити се правят от около 700-900 литра мляко, от които се получават 70-75 килограма сирене.

 

Ако се разходите по бреговете на Женевското езеро, по-специално в град Монтрьо, ще усетите миризмата на топено сирене, прокрадваща се сред приветливите сергийки със сувенири. Откъде мислите идва? Ами от фондюто, с което обядват търговците.

 

За направата на сиренето Ементал са необходими поне 4 месеца, за да узрее добре. Сиренето се съчетава много добре с червени плодови вина, като Пино Ноар например и бели вина от сорта Траминер и Пино Гри.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Radina
04.10.2013 | 15:23
и аз много го харесвам :)
1
Vanessa Apostolova
04.10.2013 | 15:15
Любимиото ми сирене е това! Обожвам го дори!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...