Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Еритрея

по статията работи: | 29 юли 2013 Прочитания: 1133 2
Повечето еритрейци, с изключение на тези от племето Сахо, обичат храната да е люта
Еритрея
Източник: Wikimedia Commons/Temesgen Woldezion

Еритрейската кухня е богата смесица от местните кулинарни традиции и дългата история на търговски и социални взаимоотношения с други региони и култури.

 

Основната традиционна храна в Еритрея е tsebhi (яхния), сервирана с injera (вид питка) и hilbet (паста, приготвена от бобови култури, основно леща и вид местен боб). Еритрейската кухня е много сходна с етиопската (особено тази в северната част на страната), вследствие на общото минало на двете страни.


В страната има регионални различия по отношение на храната. В планинските райони основната храна е injera. Тя се прави от теф, жито, ечемик, сорго или царевица и прилича на дебела, леко кисела палачинка.


По време на хранене, сътрапезниците обикновено ядат от общ съд, поставен в центъра на ниска масичка. В него са подредени няколко injera, а към тях има различни ароматни яхнии. Всеки един къса парченца injera, които топи в яхниите.


Яхниите обикновено са от телешко, пилешко или овче месо, или зеленчукови. Повечето еритрейци, с изключение на тези от племето Сахо, обичат храната да е люта и добре подправена. Berbere е смес от подправки и треви, която се слага на почти всички ястия.


Най-разпространените яхнии са zigni (приготвена с телешко месо), dorho tsebhi (с пилешко месо), alicha (без berbere) и shiro (пюре от различни бобови култури).


Вследствие на миналото си, като италианска колония, еритрейската кухня включва и някои уникални варианти на класически италиански ястия, като например паста с berbere.

 

В равнинните райони най-разпространеното ястие е akelet каша от пшеничено брашно. В нея с черпак се издълбава вдлъбнатина, която се пълни с berbere и маслен сос, заобиколени от мляко или йогурт.


Церемонията по приготвянето и сервирането на кафе е една от най-разпознаваемите части от арабската, еритрейската и етиопската култура. Кафе се предлага, когато се посрещат гости, по време на празници или просто като част от всекидневието. В случай, че гостите откажат да пият кафе, се сервира чай.

 

Най-разпространената домашно приготвяна бира в Еритрея се нарича Suwa. Тя се прави от печена царевица, ечемик или други зърнени култури и се овкусява с Gesho листо от вид зърнастец. Обикновено се приготвя за празници.


Друга много разпространена напитка е сладкото медено вино.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Desislava Stoyanova
29.07.2013 | 11:02
за първи път чувам за тази страна, имат интересна кухня.
1
ана
29.07.2013 | 10:34
Интересна кухня имат.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Еха, чудна идея за закуска
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...