Листата пожълтяват и падат и единствената ни утеха за застудяващото време са любимите плодове, които носи есента.
Тиквата и ябълката, освен много вкусни, са и богати на витамини С и В, на важни микроелементи и съдържат пектин, който е от голяма полза, ако сме решили да намалим теглото си.
След като ви напомнихме колко полезни са двата плода, ще добавим и че те се съчетават в неповторима комбинация. Освен това нищо не създава по-голям уют от чаша топъл чай и парче есенен сладкиш вкъщи, когато навън е студено и ветровито.
Ето какво ще ви е нужно, за да се насладите на домашен тиквен пай с ябълки и орехи:
За масленото тесто:
250 г брашно
125 г масло
2 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. вода
1/2 ч.л сол
За плънката:
600 гр тиква
3 бр. ябълки
1/2 ч.ч. орехи
1 ч.л. джинджифил
2 щипки карамфил
2 ч.ч кафява захар
4 яйца
2 ч.л канела
300 мл кондензирано мляко/ течна сметана
Начин на приготвяне:
Смесете брашното със солта и маслото с пръсти, направете кладенче и там чукнете яйцето. Размесете тесто, ако се работи трудно, добавяйте по малко вода. Приберете в хладилника за 20 – 30 минути.
През това време обелете и нарежете тиквата и ябълките на парчета. В тенджера кипнете вода и сложете плодовете да се сварят, докато омекнат. Извадете ги в купа и ги размачкайте с вилица, като им добавяте 1 с.л захар.
Извадете тестото и го разделете на 2 части. Първата разточете на кора с диаметъра на тавичка с падащо дъно, а второто разпределете по ръба на тавичката за печене. Сложете го във фурната на 150 С за 5 - 7 минути.
С миксер разбийте в подходящ съд течната сметана или кондензираното мляко, заедно с яйцата и кафявата захар. Добавете канелата, джинджифила на прах и карамфила и натрошените орехи.
Изсипете сметановата смес върху пюрето от тиква и ябълки и разбъркайте внимателно, за да влиза въздух. Изсипете сместа в тавичката до ръба на масленото тесто. Първите 15 минути печете на 200 С и после намалете на 180 и печете още 30 – 40 минути, до суха клечка.
Преди да го сервирате, изчакайте да изстине напълно.