Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Замразени срещу пресни плодове и зеленчуци. Кой побеждава?

по статията работи: | 22 януари 2014 Прочитания: 2717
Резултатът от тази битка може да ви изуми
Замразени срещу пресни плодове и зеленчуци. Кой побеждава?
Източник: Thinkstock / Guliver

Продължаваме с полезната поредица, вдъхновена от информативните клипчета на ASAP Science.

 

Откакто има хладилници и фризери, хората са способни да запазват хранителните продукти много по-дълго, отколкото е било възможно в миналото.

 

Има ли разлика обаче между прясната и замразената храна по отношение на хранителните вещества? На коя от двете трябва да набляга човек?

 

Инстинктът вероятно моментално ви прошепва: "Разбира се, че прясната храна е по-полезна!". Инстинктът може и да е прав, но всички зависи от обстоятелствата.

 

В много случаи, плодовете и зеленчуците, които взимате от рафтовете в супермаркета, са набрани по-рано, отколкото трябва, за да се избегне нараняването им по време на транспортирането.

 

Това означава, че тази храна все още не е достигнала връхната си точна по отшение на съдържащите се в нея нутриенти. Още повече, в минутата, в която е набрана, храната драстично започва да се влошава.

 

След като е откъсната, същата тази храна бива натоварена в самолет, кораб или камион, където, пътувайки, прекарва дни наред. Следва разтоварването й в супермаркета, в който също стои неизвестен период от време, в очакване да бъде избрана от потребителя. А след като последният я купи, я прибира в хладилника... И често забравя за нея, консумирайки я доста по-късно от препоръчителното.

 

През този дълъг период, описан в горните редове, уж свежата храна изгубва до 50% от ценните си хранителни вещества.

 

Как стоят нещата със замразената храна? Продуктите, които се берат с цел замразяване, се събират в узрял етап. Въпреки че замразяването оказва някакъв ефект върху нутриентното съдържание, то всъщност "заключва" хранителните вещества в самия продукт.

 

Сравнени с "прясната" храна, която е прекарала дни в транспорт, а след това – и в магазина, замразените продукти могат да съдържат повече полезни съставки. Особено по време на месеците, когато няма местни сезонни продукти.

 

Изследвания показват, че след 3 дни съхраняване във фризер, замразеното броколи има по-високи нива на витамин С и бета каротин, замразените боровинки – повече полифеноли и антоцианини, а замразеното брюкселско зеле – по-високи нива на всички нутриенти.

 

Разбира се, ако наберете пресен плод/зеленчук от собствената си градина и го изядете незабавно, нищо няма да може да се сравни нито с вкусовите, нито с полезните мукачества.


Но ако нямате възможност да пазарувате често, замразените продукти са чудесна алтернатива, особено през зимните месеци.


Вижте и видеото на ASAP Science:

 

Рейтинг: 4 / 5 , 168 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...