Продължаваме с полезната поредица, вдъхновена от информативните клипчета на ASAP Science.
Откакто има хладилници и фризери, хората са способни да запазват хранителните продукти много по-дълго, отколкото е било възможно в миналото.
Има ли разлика обаче между прясната и замразената храна по отношение на хранителните вещества? На коя от двете трябва да набляга човек?
Инстинктът вероятно моментално ви прошепва: "Разбира се, че прясната храна е по-полезна!". Инстинктът може и да е прав, но всички зависи от обстоятелствата.
В много случаи, плодовете и зеленчуците, които взимате от рафтовете в супермаркета, са набрани по-рано, отколкото трябва, за да се избегне нараняването им по време на транспортирането.
Това означава, че тази храна все още не е достигнала връхната си точна по отшение на съдържащите се в нея нутриенти. Още повече, в минутата, в която е набрана, храната драстично започва да се влошава.
След като е откъсната, същата тази храна бива натоварена в самолет, кораб или камион, където, пътувайки, прекарва дни наред. Следва разтоварването й в супермаркета, в който също стои неизвестен период от време, в очакване да бъде избрана от потребителя. А след като последният я купи, я прибира в хладилника... И често забравя за нея, консумирайки я доста по-късно от препоръчителното.
През този дълъг период, описан в горните редове, уж свежата храна изгубва до 50% от ценните си хранителни вещества.
Как стоят нещата със замразената храна? Продуктите, които се берат с цел замразяване, се събират в узрял етап. Въпреки че замразяването оказва някакъв ефект върху нутриентното съдържание, то всъщност "заключва" хранителните вещества в самия продукт.
Сравнени с "прясната" храна, която е прекарала дни в транспорт, а след това – и в магазина, замразените продукти могат да съдържат повече полезни съставки. Особено по време на месеците, когато няма местни сезонни продукти.
Изследвания показват, че след 3 дни съхраняване във фризер, замразеното броколи има по-високи нива на витамин С и бета каротин, замразените боровинки – повече полифеноли и антоцианини, а замразеното брюкселско зеле – по-високи нива на всички нутриенти.
Разбира се, ако наберете пресен плод/зеленчук от собствената си градина и го изядете незабавно, нищо няма да може да се сравни нито с вкусовите, нито с полезните мукачества.
Но ако нямате възможност да пазарувате често, замразените продукти са чудесна алтернатива, особено през зимните месеци.
Вижте и видеото на ASAP Science: