Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Захар - не един, а осем вида

по статията работи: | Прочитания: 8818 2
Каква захар е най-добре да използваме, за да предпазим максимално тялото си
Захар - не един, а осем вида
Източник: Thinkstock / Guliver

Често захарта е наричана с не особено позитивното име "бяла смърт" и вече добре знаете какво причинява на мозъка. Въпреки че е почти невъзможно да избегнем изцяло захарта от менюто си (а и не е нужно), добре е да знаем поне каква захар е най-добре да използваме, за да предпазим максимално тялото си.

 

Бяла захар

 

Бялата захар е най-разпространения вид захар. Добива се от захарно цвекло или захарна тръстика. Можете да я намерите във всякакви изделия в супермаркета – торти, сладка, мармалади, сосове, бисквити, газирани напитки и млечни продукти, както и в туршии и във всякакви опаковани продукти, които са силно преработени. Бялата захар се получава при отделянето на остатъчния продукт меласа, в който остават всички минерали и соли от растението, за да се отделят чисти захари или захароза.

 

 7790

 

Наричат я още "празна храна", защото не доставя на тялото никакви полезни вещества, а само бърз, но мимолетен прилив на "енергия". След като въздействието премине, в човешкия организъм настъпва рязък спад, който както се досещате, трябва да се компенсира с още повече захар. Поради тази причина, тази захар е обявена за враг номер 1 (както и готварската сол) на здравословното хранене, за причинител на разнообразни сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване.

 

Тръстиковата захар варира в разновидностите си и може да бъде сурова или преработена на кубчета. Още 3000 години пр. Хр., индийците разчупвали тръстиковите растения и изцеждали сока. После го изсушавали, за да получат захарни кристалчета. Тръстиковата захар се превърнала в изключително търсена разменна стока и навлязла и в Европа, където по онова време се за подсладител се използвало единствено мед.

 

Кафява захар

 

Кафявата захар може да бъде светло- или тъмнокафява, в зависимост от процентното съдържание на меласа. Също така съществуват два метода за получаване на кафява захар – при първия бяла рафинирана захар се смесва с меласа, а при втория се използва нерафинирана захар, в която естествено се съдържа меласа. За втория процес се използва много по-скъпа технология и продукти, поради което и цената на качествената кафява захар е по-висока.

 

 7789

 

Мусковадо

 

Този вид нерафинирана захар има силен аромат на меласа или карамел. Позната е още като захар "Барбадос", захар моласес или влажна захар. Характерна е с тъмния си, наситен цвят и лепкава консистенция. Издръжлива е на високи темпрератури и трае дълго време. Качествената захар мусковадо съдържа полезни за организма минерали, които при останалите видове кафява или рафинирана захар са фабрично премахнати. Богата е на фосфор, калций, желязо, магнезий и калий.

 

7793

 

 

Меласа

 

Меласата е остатъчен продукт от рафинирането на захар от цвекло, тръстика или грозде. Както вече споменахме, в нея се съдържат всички витамини и минерали от растението, а преди да навлезе в потреблението на здравословно хранещите се, се е считала за отпадък и с нея са се хранели единствени селско-стопанските животни.

 

 7787


Плодова захар (фруктоза)

 

Фруктозата е монозахарид, който се добива от дървета, цветя, плодове и кореноплодни растения. Най-често се намира с прахообразен вариант и има по-сладък вкус от рафинираната захар. Поради това се използва в изключително малки количества. За съжаление фруктозата не е добър заместител на естествената плодова захар, защото в природата растенията, които съдържат фруктоза, притежават и съответното количество фибри, което прави консумацията й безвредна. При фруктозата, предлагана в магазините, тези фибри липсват. Комбинирането й с глюкоза не е препоръчително за приемане, защото предизвиква блокиране на хормона лептин, отговарящ за усещането на ситост в мозъчните структури.

 

Глюкоза

 

Глюкозата е монозахарид в течен вариант. Произвежда се промишлено чрез химична преработна на нишесте, което може да се добие от пшеница, картофи, ориз или царевица. Като основен участник в един от най-важните процеси в природата – фотосинтезата – глюкозата се използва като основен енергиен източник на клетката. Не кристализира, поради което се използва широко в промишлеността, като придава плътност на продуктите.

 

Мед

 

Медът е изцяло естествен източник на захар. Вкусът и цветът му варират според вида на растението, от което е добит цветният прашец. Има характерен аромат, с което става известен при приготвянето на традиционните меденки и други коледни сладкиши. Медът съдържа и множество полезни за здравето минерали, бори настинките и осигурява добър сън. С тези си качества се доказва като един от най-здравословните заместители на рафинираната захар.

 

7788

 
 

Кокосова захар

 

Кокосовата захар е не особено популярен вид захар, но също се конкурира с меда по добрите си показатели. Най-характерното за нея е, че има нисък гликемичен индекс, което означава, че при консумация не вдига рязко нивото на захар в кръвта. Добива се от цветовете на палмови дървета и е подходяща за консумация от диабетици. Популярна е със славата си на полезна храна и може да бъде намерена в магазините за здравословно хранене.

 

 7785

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Zlatina Todorova
06.03.2013 | 16:23
винаги съм си мислила че има само 2 вида захар
1
Radina
06.03.2013 | 14:58
не знаех,че медът може да се квалифицира като захар.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D