Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Защо дървена лъжица?

по статията работи: | 01 януари 2018 Прочитания: 3867 2
Любимата лъжица на майстор-готвачите
Защо дървена лъжица?
Източник: Thinkstock / Guliver

Попадали ли сте някога на рецепта, в която е споменато указанието "разбъркайте с дървена лъжица" и сте се чудили защо? Защо не метална, силиконова или пластмасова?

 

Дървената лъжица притежава някои характеристики, които я правят предпочитана от майстори-готвачите. Тя е един от най-важните прибори в една кухня. Ето защо: 

 

1. Дървото е здрав материал. С него може да се разбъркват плътни консистенции и да се остъргват дъната на кухненските съдове без да се повреди.

 

2. Дървото е меко. С прибори от въпросния материал няма да нараните (може би с изключение на тиганите и тавите с незалепващо покритие) кухненските съдове.

 

3. Дървото е изолатор. Това означава, че ако правите карамел или нещо друго, чуствително към рязки температурни промени, няма да предизвикате моментална кристализация като разбъркате с дървен прибор.

   

4. Дървото има висок топлинен толеранс. С други думи - няма да се разтопи при контакт с консистенции и предмети, които имат много висока температура (за разлика от пластмасата например).

 

5. Дървото е напълно натурален и неутрален материал. Няма свойството да окислява храната (като алуминия) и не отделя химикали при високи температури, като някои пластмаси и други изкуствени материали.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Пияно пиле
01.11.2013 | 16:54
Ако си намеря ей такова едно за обръщане и то с остро връхче може и д ами станат любими :)
1
Desislava Stoyanova
01.11.2013 | 16:49
вече ще ги препочитам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салатата на леля
    < 10 м.
  • Макарони с шунка и сметана
    20 мин.
  • Kайзершмарн (палачинка по императорски)
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...