Резенето се свързва с редица здравословни привилегии.
Използвало се е от векове в алттернативната медицина.
В Индия, например, семената му са се използвали за освежаване на устната кухина.
Цялото растение е ядивно и има способността да овкусява другите храни, до които се докасва в ястието.
Сред основните здравословни привилегии, приписвани на резенето са:
превенция на някои видове рак и намаляването на вече създали се туморни образувания – селенът в него омага за добрата ензимна функция на черния дроб и освен това резенето е богато на много витамини;
подобрява сърдечносъдовата дейност, намалявайки нивата на лошия холестерол;
заздравява костната структура – съдържа магнезий, цинк, витамин К, калций, желязо;
може да помогне при контролиране на метаболизма и промяната на килограмите към желаната посока, поради високото съдържание на витамин В6;
здравето и добрия облик на кожата на лицето може да се повлияе с хапването на резене, тъй като помага за предпазване от вредните влияния на времето върху кожата;
резенето е натурален източник на естроген – важен за възпроизвеждането при дамит.