Най-важното качество на храната е вкусът, нали така?
Вкусът обаче е събирателен от много други възприятия.
Мирисът на храната е първото, което мозъкът ни възприема. Точно ароматът пръв достига до нас, тъй като тези рецептори са най-силни.
След това виждаме, как е поднесена (презентирана) храната. И най-накрая усещаме самия вкус и консистенцията на ястието.
Оказва се, че за това дали храната ще ни хареса или не оказва влияние и още един фактор - обстановката.
Храната е различна, ако сме с приятели или с непознати. Усещаме вкусът различен в зависимост от това, дали сме на тихо или шумно място. Дали слушаме любима музика или такава, която не ни харесва.
Атмосферата, в която се храним, оказва изключително голямо значение за нейния вкус.
Какво се случва в самолетите?
Всъщност храната в самолетите не е по-различна от тази на земята. Променени са само нашите възприятия за нея. Припомнете си в снимки, какво сервират в самолетите.
Първо, заради високата надморска височина се променят вкусовите ни рецептори и обонянието. Това е първата причина, поради която ни се струва сякаш различна.
Освен това храната в самолетите се сервира пакетирана и в кутии. Тоест, променена е презентацията на храната. А, както казахме, поднасянето влияе на това какъв ще ни се стори вкусът.
И на последно място, но със сигурност не по важност - обстановката.
Обстановката в самолета не е от най-приятните. Освен това се храним с хора, които най-често са непознати. Та, може би ще се съгласите с нас, че атмосферата в самолета никак не предразполага спокойно, нормално хапване.
Заради това и често храната в самолетите бива определяна като "гадна", "ужасна" и дори "отвратителна".
Изводът - храната си е все същата, просто ние я възприемаме по различен начин.
youtube.com