Полезните (на пръв прочит) съвети, свързани с консумирането на определен тип здравословни храни и напитки, понякога могат да изиграят лоша шега.
Стига се до момента, в който човек започва да прекалява с обявения за много полезен продукт Х. А това със сигурност не се отразява добре на отделните компоненти на здравето.
Нека се задълбочим в темата...
Червеното вино е полезно за сърцето
Тази "новина" е любима на любителите на червеното вино. Те често се оправдават с нея, когато си сипват втора, трета... чаша от насъщното питие.
В крайна сметка, това здравословно заглавие води до прекаляването с червено вино.
Препоръчителното количество за мъже не надхвърля 220 грама (1 чаша), а за жени – 110 грама (½ чаша).
Трапезната сол е вредна за здравето
Безспорно! Знаейки този факт, човек решава, че морската сол е съвсем различна работа и може да си я ползва в изобилие.
Според американски здравни доклади, изготвени след провеждането на анкети, специалистите стигат до извода, че мнозинството от хора възприема морската сол като алтернатива на солта с ниско съдържание на натрий.
Най-добре е да се избягват пакетираните храни, а овкусяването на храната да се "оставя" в ръцете на ароматните билки и подправки.
Закуската помага на отслабването
Никой обаче не е казал, че колкото повече изяждаме на закуска, толкова по-малко ще поглъщаме през останалата част на деня. Да, закуската е жизненоважна за здравето поради ред причини, но това не трябва да я превръща в източник на N брой калории. Да вземем за пример участниците в немско изследване по темата, които изяждат обичайното за себе си количество храна на обяд и вечеря, без значение от вида на закуската.
Черният шоколад е полезен за сърцето
Знаейки този факт, любителят на какаовото изкушение остава с впечатлението, че всеки вид шоколад е полезен и му донася полезните флавоноиди. Както и всеки десерт, потънал в шоколад! Да, ама не. Здравословното количество за деня е не повече от 3 парченца хубав черен шоколад. Всичко останало означава допълнителен прием на захар.
Зехтинът е по-полезен от маслото
Все по-модерният зехтин често измества маслото от менюто на човек. Да, зехтинът е полезен, но все пак е калоричен – 1 с.л. съдържа около 120 калории.
А и не е подходящ за термична обработка. Маслото обаче е.
За да консумирате от двете, без да се притеснявате от излишни калории, просто внимавайте и спазвайте ограниченията.