Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Земни извънземни от зеленчуковия свят

по статията работи: | 04 април 2013 Прочитания: 4191 6
Приятно ми е, казвам се Romanesco Broccoli и съм много полезен!
Земни извънземни от зеленчуковия свят
Източник: Thinkstock / Guliver

Ако си мислите, че такова нещо като "кулинарно приключение" не съществува, много се лъжете!

 

Защото светът е изпълнен с уникални и странни кътчета, като остров Сокотра например, даващи живот на едни от най-специфичните растения на планетата.

 

Плодове и зеленчуци, които няма как да откриете в "цивилизованите" супермаркети. Иронично е, че именно такива ендемични за даден регион на Земята представители на флората са сочени като най-полезните за човека храни.

 

Тези любопитни зеленчуци са с наситени цветове, абстрактни форми и често са украсени с чудати израстъци.

 

Въпреки нетипичните си външни характеристики, те съвсем лесно могат да заместят растителната храна, с която сме свикнали – моркови, картофи, марули, целина...

 

Ако можете да ги откриете!

 

Oxalis Tuberosa


 Снимка: Wikipedia

 

Или казано накратко - ока – е многогодишно тревисто растение, което за първи е култивирано в Андите. Става много популярно в Нова Зеландия в средата на 19 век, когато е внесено за първи път. Въпреки че в САЩ е почти неоткриваемо, в Южна Америка е второто най-отглеждано растение след картофа. Отличен доставчик на витамин С, калий и желязо.

 

Има много различни видове ока, като вкусът на всеки е различен. Вкусът като цяло е специфичен и остър, понякога сладък като на картофа. Разновидността, която се отглежда в Нова Зеландия, на вкус много се доближава до кайсията.

 

Cyperus Esculentus


 Снимка: Wikipedia

 

По-познати като "тигрови ядки", тези мънички грудки всъщност са корените на растението Чуфа, принадлежащо към семейство Острицови. Култивирани за първи път в Египет, а днес са известни в Южна Европа, най-вече в Испания. Тигровите ядки обикновено се накисват в топва вода преди консумация, като на вкус са сладки. В Испания се използват в приготвянето на хорчата – млечна захарна напитка. Всъщност въпросната напитка е чудесен заместител на обикновеното мляко и е подходяща за диетата на вегани.

 

Romanesco Broccoli


 Снимка: Thinkstock / Guliver

 

Този хипнотизиращ плод всъщност представлява екзотичния вариант на карфиола. Най-любопитното при него е, че е растението, което най-много наподобява геометричното явление фрактал в природата. А какво е фрактал? За фрактали в науката се говори още от края на 19 век, но първият учен, който ги определя като такива през 1975 година, е Беноа Манделброт.

 

Идеята за фракталите, които могат да се открият навсякъде около нас (дори в короните на дърветата!) е разглеждана от редица математици, а по-подробно може да се запознаете с тях, ако гледате документалката "Цветовете на безкрайността" от 1995 (The Colours of Infinity) на Артър С. Кларк, в който участие взима и гениалният Стивън Хоукинг.

 

 Изображение: Wikipedia

 

Но да се върнем на Романеско. Той съдържа много витамин С, К, фибри и картеноиди. Би било чудесно да го включваме в менюто си.

 

 

Helianthus Tuberosus

 

 

 

Снимка: Wikipedia

 

Слънчевият или Йерусалимски артишок, както още го наричат, няма нищо общо с Йерусалим. Всъщност родината на странния артишок е Северна Америка, където е считан за един от местните екзотични зеленчуци. Може да бъде използван като заместител на картофа с ниско съдържание на нишесте. Има голям потенциал в направата на алкохолни напитки. Счита се, че ферментиралите грудки на растението са с по-голямо качество.

 

Fiddlehead Fern


 Снимка: Thinkstock / Guliver

 

На български това странно растение няма конкретно наименование, така че ние ще си го наречем "спираловидна папрат", без да твърдим, че е името е акуратно.

 

Зелените спиралки са постоянни жители на Нова Англия, САЩ, по-конкретно щата Мейн. В този регион не ги считат за екзотични, а за съвсем нормална храна. Най-често се сервират варени, в салата или гарнирани с майонеза или масло.

 

Представляват свитите листа на бейби папрати. Една от причините да не са разпространени никъде на друго място в света, дори в друг щат, е фактът, че не се култивират. Събират се директно от дивата природа в подходящия за това сезон.

 

Натъпкани са с полезни хранителни вещества и са много сочни. Пълни са и с омега 3 мастни киселини и фибри, като съдържат двойно повече антиоксиданти от боровинките.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Qna Kirkova
05.04.2013 | 12:23
Много ми беше интересно,но едва ли ще ги опитам тези вкусотийки,прекалено са екзотични!
5
Borislava Tihomirova
05.04.2013 | 10:52
полезни са и изглеждат ужасно
4
Много са интересни .
3
Отговор на коментар #1 от Kremena Peteva:
Да ,а са толкова полезни,мини папрата изглежда като гъсеница...а е богат на много полезни вещества:)
2
Много интересна статия,прочетох я с удоволствие!
1
Kremena Peteva
04.04.2013 | 15:47
изглеждат толкова странно , направо като извънземни
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...