Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Игнажден

по статията работи: | 20 декември Прочитания: 6876
Празникът се смята за начало на новата година
Игнажден
Източник: Photl

Игнажден 20.XII  се смята за начало на новата година, oтнесен календарно към деня на зимното слънцестоене (22 декември), 

 

Празникът се характеризира с обреда полазване, наричан още булезене или кукулязник.

 

Още в ранно утро децата тръгват на групички по къщите да кукулязват. Те внасят в дома съчки и ги поставят до огнището. Клякат над тях и наричат и благославят да се раждат повече животни през идващата година.

 

Стопанките им дават орехи с пожеланието както се клопат орехите, тъй да се клочат кокошките.

 

Дните от Игнажден до Коледа се наричат Мъчници. Това название е предопределено от християнския мит за Богородица, чиито родилни болки започват от празника.

 

През Мъчниците жените и особено бременните и младите булки не бива да работят нищо, за да родят лесно и рожбите им да са здрави.

 

Според народните поверия на този ден не трябва да се приготвя боб, за да няма градушка, която да съсипе реколтата през следващата година. Освен това не трябва да се става от трапезата по време на ядене, за да не напусне берекетът къщата.

 

Имен ден имат: Игнат, Искра, Искрен. 

С любезното съдействие на: www.bgglobe.net

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...