Неделя е и може да се поглезим малко. Ако не постите, то това е вашето предястие, ако пък спазвате поста, то можете да си го приготвите тъкмо за Коледа. Рецептата е много вкусна и апетитна и нещо важно – много лесна.
Продуктите, които ви трябват са:
¾ чаена чаша сирене рикота
1/3 чаена чаша настъргано сирене пармезан
2 супени лъжици магданоз, ситно нарязан
2 репички, също нарязани на ситно (ако не харесвате вкуса им, можете да ги пропуснете или замените с друг зеленчук)
сол на вкус
8 парчета, тънко нарязано прошуто (съобразете бройката с тази на гостите или членовете на семейството)
Начин на приготвяне:
Смесете рикотата с пармезана, магданоза и репичките. Добавете към сместа щипка сол. Разбъркайте. Можете да пропуснете солта, ако не обичате или пармезана ви е достатъчно солен.
Разположете слайсовете прошуто на дървена дъска. Върху всяко сложете по една лъжица от сместта със сиренето и завийте прошутото на ролце. Повтаряйте това със всяко едно парченце.
Сложете ролцата в подходящ съд и ги приберете в хладилника за поне 2 часа.
Сервирайте предястието с прошуто и сирена на дървена дъска. Разрежете внимателно всяко парче на половина. По желание можете да сервирайте ролцата с отрязаните страни нагоре (като пънчета), ако ви харесва как изглежда.
Не забравяйте, че цветовете в кулинарията заемат много важна част. Помислете с какво разполагате в хладилника, което да допълни цветово красивото ви предястие. Ние ви предлагаме няколко листа италианско червено радикио или малко свежи листа от маруля.
Бон Апети :)