Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Израел

по статията работи: | 06 май 2013 Прочитания: 2440 3
Израелската кухня се оформя от храни, които традиционно се консумират в Близкия Изток
Израел
Източник: Flickr/Or Hiltch

Израелската кухня се отличава с предимно еврейски ястия, останали от местното население или привнесени от еврейски имигранти от цял свят. Утвърждаването на израелската кухня такава, каквато я познаваме днес, се случва най-вече в периода след 1970 г.

 

Като цяло обликът на израелската кухня се оформя от храни, които традиционно се консумират в Близкия Изток, и от такива, характерни предимно за Средиземноморието. Характерни са плодовете и зеленчуците, млечните продукти и рибата.

 

Израелските кулинарни традиции са свързани с храни и методи на готвене, които са се оформяли през последните три хиляди години. През това време тези традиции са се повлияли от Азия, Африка и Европа, но върху тях има и много религиозни и етнически влияния.

 

Библейските и археологическите записи днес предоставят възможност за вникване в кулинарния живот на региона и то до 968 г.пр.н.е., в дните на царете на древен Израел.

 

В по-късните години силно влияние оказват елините и римската култура, като най-силно това се забелязва при свещеници и аристокрацията на Йерусалим.

 

Храната на древните израелци се е базирала на няколко основни продукта, които играят важна роля и в съвременната израелска кухня. Сред тях са маслините, смокините, нарът, пшеницата, ечемикът и гроздето. Местната диета е създадена според това какво се е отглеждало в страната, като вкусовете били обогатявани с редица подправки, които били достъпни поради географското разположение на страната. Тя се явява кръстопът между източните и западните търговски пътища.

 

В периода 1948-1958 г. държавата Израел е изправена пред огромни военни и икономически предизвикателства. В това десетилетие в страната се стичат над един милион еврейски имигранти, главно от арабските страни.

 

Те пристигат в момент, в който в Израел е имало само основни продукти. Ястията, характерни за отделните етнически групи, е трябвало да бъдат променяни и усъвършенствани, така че да са по-хранителни, в противен случай гладът е бил сигурен. Така настъпва първата много сериозна промяна в местната кухня.

 

Консумирали са се повече ориз, пшеница и зеленчуци, докато месото останало на заден план. Изключителна популярност са добили консервите с доматено пюре и други съставки. Месото е било лукс до 1950 г., когато в стопанството започват да се отглеждат повече стада добитък.

 

След 1948 г. израелската кухня се повлиява силно от голямата миграция на евреи от Турция, Ирак, Кюрдистан и Йемен, както и на тези от Мароко.

 

Географското положение на страната играе важна роля върху израелската кухня. Силно застъпени са храните от средиземноморския регион, като маслини, пшеница, нахут, млечни продукти, риба, домати, патладжани, тиквички и други. А пресните плодове и зеленчуци се приготвят и поднасят по много начини.

 

Всяка област в Израел се отличава със свое разнообразие от култури, които се отглеждат на нейната територия. В крайбрежните райони виреят повече лимони, портокали и грейпфрут, докато в по-хладните места се отглеждат предимно смокини, нар и маслини.

 

Интересен факт е, че Израел няма универсално разпознаваемо национално ястие, въпреки че повечето хора смятат фалафела за такова.

 

Зеленчуковите салати са силно застъпени в местната кухня и се консумират с почти всяко ястие, включително и с традиционната израелска закуска. Тя включва още яйца, хляб и млечни продукти като йогурт и извара.

 

Най-често приготвяната салата в Израел е тази от ситно нарязани домати и краставици, овкусени със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Съществуват множество вариации, включващи червени и зелени чушки, настърган морков, зеле, марули, репички и други.

 

Въпреки че се популяризира благодарение на кибуците, тази мешана салата е внесена в страната от различни места. Например евреите от Индия я овкусяват със ситно нарязан джинджифил и зелени люти чушки, докато евреите от Северна Африка обичат да ѝ добавят кора от лимон и лют червен пипер.

 

В Израел съществуват множество рецепти за приготвянето на ориз. Често той се поднася по най-обикновен начин, бял ориз на пара. Известни са и доста по-сложни рецепти, включващи множество билки, като оризът може да се пържи или вари. На особена популярност се радва и кус-кусът. Той намира приложение, както в салатите, така и в основните ястия и дори в някои десерти. Като основно ястие, той също се приготвя на пара и се сервира заедно с пилешко или агнешко месо, със зеленчуци или се приготвя на супа, която се овкусява с шафран и куркума.

През зимата местното население си хапва голямо разнообразие от супи. Най-популярна сред тях е пилешката супа, чиято рецепта е известна още от Средновековието. Освен класическата пилешка супа, хората приготвят и по-сложни версии, включващи ориз, лимонов сок, мента, кориандър и редица други съставки. Друга известна супа е тази от леща. В нея се слага кориандър, а често и месо.

 

Най-често консумираното месо в Израел е пилешкото, следвано от пуешкото. Пилешкото се приготвя по много различни начини – печено на фурна, в гювеч или със сос. Пилето с кус-кус например е вдъхновено от мароканската еврейска кухня, а пилето с маслини от средиземноморската.

 

Голяма част от израелците продължават да пекат хляб у дома, традиция, останала от времената, в които имало твърде малко тестени изделия, които да отговорят на голямото търсене. С времето в страната са се заселили много професионални хлебари и са основали магазинчета за сладкарски и хлебни изделия. По този начин те са оформили местните вкусове и предпочитания. Днес лесно могат да бъдат открити торти и сладкиши, които са донесени от други страни. Сред тях са халвата и розовата вода.

 

Почти навсякъде могат да се купят слънчогледови семки, които местните ядат както у дома, така и на обществени места. От ядките израелците предпочитат и тиквени семки, както и такива от диня. Захаросаните фъстъци също се срещат навсякъде.

 

Двете най-популярния ястия на празника Ханука са картофените палачинки и поничките с желе, които са изпържени във фритюрник. Палачинките за Ханука се правят с различни съставки, но традиционната рецепта включва картофи и сирене, докато по-модерните ѝ версии предлагат царевица, спанак, тиквички и сладки картофи.

 

От напитките най-често консумирани от израелците са кафето и чаят, като съществуват множество варианти за приготвянето им. Чаят се прави предимно с мляко или с лимон, но има множество любители на простия чай със захар.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Julieta Jivkova
07.05.2013 | 15:55
Отговор на коментар #2 от Margaritka:
много си права
2
Margaritka
07.05.2013 | 14:38
не съм опитвала израелска кухня, но ако човек не отиде на място да си хапне, никоя рецепта не може да помогне да се усети истинския вкус.
1
ана
07.05.2013 | 12:04
не съм опитвала тази кухня.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!