Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Изтокът съветва: Хранете се на пода!

по статията работи: | 21 март 2013 Прочитания: 2946 2
В йога връзката между позата на тялото и неговото състояние е основополагаща
Изтокът съветва: Хранете се на пода!
Източник: Thinkstock / Guliver

Кога за последно се хранихте в поза различна от седяща на стол или на дивана в хола?

 

Оказва се, че има много по-благоприятни пози за тялото, в които храносмилането е облекчено, а храната се усвоява много по-бързо. Древната философия на йога от хилядолетия е открила определени позиции на тялото, които облекчават храносмилането. Индийците са усвоили тези ритуали и са ги привнесли в културата си от много години.

 

На първо място е храненето на пода. Счита се, че по този начин усещаме по-силна връзка между себе си и земята, от която произлиза храната ни. Любопитно е, че старите български традиции също включват хранене на ниски дървени масички, които сме виждали по селата на нашите баби и дядовци. Те също са имали подобно осъзнаване за връзката със земята и са практикували този ритуал.

 

В йога връзката между позата на тялото и неговото състояние е основополагаща. Всяка една система или орган могат да бъдат повлияни чрез практикуване на определена асана, както се наричат тези позиции на тялото.

 

Балансът между храненето и благосъстоянието на тялото е тънко умение, което индийците са изучавали с години. Древната система Аюрведа е пример за това как дори трудни за преработване храни като зърнени и бобови култури се консумират безпроблемно в комбинация с разнообразни подправки и билки, които стимулират храносмилателните процеси.

 

Позата на тялото играе не по-малка роля в преработването на храната. Предлагаме ви няколко пози, които имат благоприятно въздействие върху храносмилането и които можете лесно да въведете в ежедневието си.

 

Поза котка (марджариасана)

 

Поза котка е лесна поза, чрез която се масажира гърба, а коремните части се затоплят. Това ускорява процесите в тази област и улеснява преработването в стомаха. Застанете на колене и ръце, като бедрата и ръцете ви образуват прав ъгъл с тялото.

 

8383

снимка: yogajournal.com


С вдишване огънете нежно тялото, така че коремът да отиде към земята и вдигнете главата нагоре, а с издишване огънете в обратна посока, като придърпате леко корема към гръбнака. Повторете от 5 до 10 пъти.

 

Гръбначна извивка (Ардха Матсиендрасана)

 

Тази асана има изключително благоприятно въздействие върху гръбнака и гъвкавостта на торса. Заемете позата последователно, като първо сгънете десния крак, усучете тялото надясно и поставите дясната ръка зад гърба, докато лявата придържа коляното.

8384

снимка: yogajournal.com


Асаната масажира деликатно коремните органи и подпомага дейността им.

 

Седеж на пети (ваджрасана)

 

Ваджрасана е основна поза и едно от най-силно въздействащите върху храносмилането. Йога учителите съветват след всяко хранене да се стои 20 минути на пети. По този начин цялата кръв остава в горната част на тялото и в корема, с което се стимулират процесите на храносмилане.


8374

снимка: a2zyoga.com

 


Позата е изключително лесна и можете да си я практикувате навсякъде. Препоръчва се дори да се храните в нея. Нейна алтернатива е седежът с кръстосани крака, който има подобен ефект и е широко прилаган на изток.

 

 

Най-важното и при трите пози е гърбът да е изправен, най-значимото правило в йога.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Cveti Buketi
29.05.2013 | 16:20
Откакто практикувам йога и медитация никога не съм имала проблеми със здравето! съветвам всеки да се погрижи за здравето си и да се обърне към специалисти, на мен лично много ми помогнаха курсовете на фондация изкуството да живееш, заслужат си! http://www.artofliving.org/bg-bg
1
Ralica Hristova
21.03.2013 | 16:23
е как ще ям на пода :)) нали имам котка и куче и те това си викат :Р
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...