Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Изчерпателно за противоречивата пурпурна диета

по статията работи: | 26 февруари 2015 Прочитания: 2977
Отговор на въпросите за нашумялата пурпурна диета
Изчерпателно за противоречивата пурпурна диета
Източник: Mariah Carey/Facebook

Едва ли всички диети, които имат свои привърженици и противници някъде по света, може да се съберат на едно място. Някои хранителни режими остават актуални години наред, докато славата на други отшумява за три дни. Или малко повече.

 

Предназначението им също е различно. Повечето диети обещават бързо отслабване, но има и такива, чиято цел е да пречистят организма от токсините или мазнините.

 

Дори да не сте обсебени от мисълта за екстремно слаба фигура, сигурно сте се интересували какво представляват най-популярните диети, дали са ефективни и какви негативни последствия имат върху организма. Днес ще ви дадем отговор на тези въпроси, касаещи нашумялата пурпурна диета.

 

Какво представлява?

 

Пурпурната диета стана популярна преди около година, когато Марая Кери разказа пред списание Star как е свалила 20 килограма за 60 дни тъкмо благодарение на нея. В откровено интервю тя сподели, че е опитала какво ли не, за да свали натрупаните по време на бременността килограми. Чак след като е решила да експериментира с този хранителен режим, певицата е успяла да възвърне формата си.

 

Пурпурната диета предвижда консумация само и единствено на лилави храни. В тях се съдържа антоцианин и тъкмо заради него те са с такъв цвят. Специфичното вещество обаче има изключително благоприятно въздействие върху организма.

 

Консумацията на източници на антоцианин води до забавяне процесите на стареене, тъй като веществото помага на тялото в борбата със свободните радикали. Нещо повече - плодовете и зеленчуците, оцветени в лилаво, имат антисептично действие, предпазват от затлъстяване и диабет, използват се при профилактиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания.

 

Ето кои храни трябва да консумирате, за да спазвате пурпурната диета:

 

Лилави картофи

 

Те са източник на желязо и калий, а освен това са мощен антиоксидант. Доказано е, че помагат в борбата с излишните килограми, ако се консумират в умерено количество и приготвени по здравословна рецепта.

 

Червено зеле

 

Зелето, което обикновено се използва за приготвянето на туршии, също съдържа желязо и калий, а освен тях и магнезий, ензими, магнезий, шест витамина от група В и каротин. Смята се, че този зеленчук ограничава въздействието на радиацията върху клетките и може да се използва като превенция срещу заболяването левкемия.

 

Патладжан

 

Консумацията на син домат намалява нивата на холестерол в кръвта и подобрява сърдечната дейност. Антиоксидантът насунин пък, който се съдържа в него, атакува свободните радикали в клетките.

 

Червен лук

 

Този зеленчук съдържа органични киселини, които увеличават отделянето на стомашни сокове и действат благоприятно върху усвояването на полезните вещества, приети чрез храната. Червеният лук влияе добре върху мозъчната и сърдечната дейност.

 

Сини сливи 

 

Те са известни с благоприятното си въздействие при стомашно-чревни проблеми. Хапването на тези сочни плодове води до подобрена обмяна на веществата и намаляване количеството на вредните бактерии в организма. Сините сливи са богати на фибри и на витамин С.

 

Боровинки

 

Мъничките боровинки имат огромна полза за човешкия организъм. Те съдържат витамини, желязо, калий, натрий и фосфор. Използват се при влошена памет, анемия и проблеми с очите.

 

Касис

 

Препоръчителната дневна доза витамин С се съдържа в 15-20 грама плод. Нещо повече - дори при замразяване, изсушаване или приготвяне на сок, количеството на това вещество се запазва! Касисът има детоксикиращо действие и пречиства организма от шлаката и лошия холестерол.

 

Къпини

 

Още едни черни плодчета, които са с богато съдържание на витамин С и фибри. В тях има още каротин, витамин К, манган и фолиева киселина. Къпините действат пречистващо на храносмилателната система и са незаменими антиоксиданти.

 

Червено и черно грозде

 

Консумацията на грозде подобрява обмяната на веществата и окислителните процеси в организма. Този плод е с богато съдържание на калций, магнезий, натрий, желязо, алуминий, манган, сярад, фосфор, мед, йод, бром, цинк… В ципата му пък има огромни количества витамин С, В1, В2 и D, а нейната структура води до изхвърляне на натрупаните отрови в стомаха и червата.

 

За да бъде вашият хранителен режим максимално ефективен, избягвайте пърженето като термична обработка и не използвайте мазнина, когато приготвяте своите зеленчуци. Бихте могли да ги варите, да ги готвите на пара или пък на плоча. Що се отнася до плодовете - най-добре е да ги консумирате пресни. Така ще осигурите на организма си огромна доза витамини и минерали, които ще му помогнат да остане в добро здравословно състояние въпреки ограниченията.

 

Предимства и недостатъци

 

Вероятно едно от най-големите предимства на този хранителен режим е фактът, че не се налага постоянно да се следи приемът на калории, мазнини, въглехидрати, белтъчини и т.н.

 

Чудесна идея е да включите лилави храни в менюто си, за да се възползвате от полезните им свойства. Дали обаче трябва да ядете цели 3 месеца само тях и нищо друго? Със сигурност това ще доведе до загуба на килограми, но е твърде вероятно обещанията за прилив на енергия и липса на йо-йо ефект да са напразни.

 

Трябва да сте изключително внимателни при предприемането на толкова драстични мерки в името на перфектната фигура. Или поне на представата ви за такава. Съвременното общество създава изкуствени стереотипи за красота, чието сляпо следване води единствено и само до негативни последствия.

 

Много жени по света са разбирали по трудния начин, че скоростното отслабване не води до нищо хубаво. Килограмите, свалени чрез гладуване, се връщат двойно по-бързо. А пораженията върху различни органи като черен дроб и бъбреци, за които са виновни системното недохранване и липсата на ценни хранителни вещества, често са необратими.

 

Хапвайте храни във всякакви цветове, приготвени по здравословни рецепти и в умерени количества. Само така ще осигурите на организма си достатъчно енергия за предзивикателствата, с които се срещате ежедневно!

 

Рейтинг: 4.4 / 5 , 5 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...