Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Индийска палачинка Доса

Индийска палачинка Доса
Източник: Thinkstock/Guliver
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Измийте ориза и лещата добре. В оригиналната рецепта лещата е черна и обелена, ако успеете да намерите такава, използвайте нея. Сложете сминдуха (може и на семена). Разбъркайте добре и налейте виода в съда, колкото да ги покрие. Оставете за преза нощта.

  • 2

    На другата сутрин отцедете водата. Сложете на порции в блендера или кухненския робот, като добавяте по много малко вода, ако се налага. Трябва да се получи гладка паста.

  • 3

    След като цялата смес е готова, сложете в голяма купа и сложете достатъчно вода, за да се получи тесто. Гъстотата трябва да е такава, че когато сложите лъжицата да не се потапя бързо в тестото.

  • 4

    Добавете сол и сложете тестото на топло в покрит съд за 6-8 часа. След тази ферментация, разбъркайте тестото добре. Сега е готово да си направите палачинки доса.

  • 5

    Сложете малко олио в малка купа. Ще ви трябва още ледена вода, голям, незалепващ тиган, 2 листа домакинска хартия, черпак, шпатула и четка за мазане.

  • 6

    Потопете леко една от хартиите и с нея поръсете в тигана. Това ще предотврати слагането на много мазнина.

  • 7

    След това с помощта на черпака направете палачинките по познатия начин. Всяка палачинка изсипвайте в средата на тигана, с въртеливи движения разпределете тестото. Трябва да се получи голяма палачинка около 16 см диаметър.

  • 8

    Намажете палачинката с олио, след като сте я разпределили. Обърнете и изпържете и от другата страна.

  • 9

    За да не се презагрява тигана, потопете 2 хартия във студената вода, изстискайте излишното количесто и избършете тигана, за да се охлади. Това ще попречи на неравномерното разпределяне на следващото тесто.

  • 10

    Сервирайте с пълнеж и гарнитура по желание.

продукти
3 ч.ч.ориз
1 к.л.сминдух
1 ч.л.сол
3 с.л.олио
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Тази фокача е просто разкошна!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...