Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Индийските крави - между боговете и хората

по статията работи: | 26 март 2014 Прочитания: 3033
Защо кравите в Индия са свещени?
Индийските крави - между боговете и хората
Източник: http://www.indiatravelguide.org

Когато се сетим за факта, че кравите в Индия са свещени, си представяме едни много щастливи и добре обгрижвани тревопасни животни, към които никой не смее да посегне.

 

Да проверим обаче дали нашите представи отговарят на истината...

 

В индуизма, кравата се почита като източник на храна (т.е. на мляко и масло - два от основните продукта в индийската кухня) и символ на живота, така че никога не се отнема живота й.

 

За пример тук бързо даваме пречистеното масло гхи, което индийците слагат навсякъде.

 

Това разбиране обаче често е неправилно изтълкувано от хората с други религиозни разбирания, които твърдят, че индуистите боготворят кравите. Това не е точно така. По-правилно е да се каже, че кравата е табу в индуизма.

 

В Древна Индия, воловете и биковете се принасяли в жертва на божествата, а месото им било изяждано. Но дори в тези мътни времена клането на крави било забранено. Доказателства могат да се открият в текстовете на Ригведа (Риг Веда) – една от четирите индуистки "библии". Там кравата се подвизава като богинята Деви (devamatar), която се идентифицира с Адити – майката на всички богове.

 

Още по-любопитно е, че дори когато месоядството е позволено, ведическите ръкописи насърчават вегетарианството. Например: "Не е грях да се яде месо... но въздържанието води до големи възнаграждения."

 

22593

Източник: http://www.indiatravelguide.org

 

По-късно, когато на религиозния хоризонт изгряват джайнизма и будизма, индуистите спират да ядат телешко и говеждо. Вероятно причината за това е както с практична насочесност, така и с духовна. На хората им излизало скъпо да убиват животните за религиозни ритуали, а самата крава била много по-полезна като дарител на мляко и масло.

 

Някои учени вярват в обратното – че стрикното вегетарианство става част от индуизма след навлизането на джайнизма. Кое е по-достоверно, не е от такова значение – важното е, че кравата се сдобива със статут на табу и неприкосновеност.

 

Малко преди настъпването на Христа, кравата започва да се подарява на брамините, така че по това време се появява и твърдението, че да посегнеш на крава е все едно да убиеш жрец.

 

Това разбиране се засилва и в историите за Кришна от 10 век нататък.

 

Колкото до 21 век... Всеки турист, който посещава Индия, в това число огромните градове Мумбай и Делхи, остава изумен от факта, че кравите са буквално навсякъде и правят каквото си пожелаят.

 

Последното се отнася дори за животните, които застават в средата на пътя и пречат на трафика.

 

Индия би се оказала чудесно място за възпитаване на търпение, не мислите ли?

Рейтинг: 4 / 5 , 153 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...