Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ирак

по статията работи: | 10 април 2012 Прочитания: 2257
Подобно на турците иракчаните консумират много зеленчуци, агнешко месо, ориз
Ирак
Източник: Wikimedia Commons

Иракската кухня, позната още и като месопотамска кухня има изключително дълга история, която започва преди около 10 000 години назад, във времето на шумерите, вавилонците и асирийците. При археологически разкопки са открити плочки, останали от тези древни народи, върйу които са описани рецепти за приготвяне на ястия за различни религиозни празници. Въпросните плочки са всъщност първите готварски книги в света.

 

Древен Ирак е бил дом на много сложни и силно напреднали във всички области на знанието цивилизации, включително и в кулинарното изкуство. Днес кухнята на страната отразява това богато наследство и силните влияния на кулинарните традиции на съседите Иран, Турция и Сирия.

 

Подобно на турците иракчаните консумират много зеленчуци, агнешко месо, ориз и кисело мляко. Приликата с иранската кухня се свежда до приготвянето на говеждо и птиче месо с плодове.

 

Въпреки че стилът на готвене в страната не се отличава много от този на съседните държави, има няколко ястия, които са традиционни само за Ирак. Masgouf е специално приготвена риба, която се пече на скара. Характерно за иракчаните е, че готвят почти всички части от животните, включително краката, мозъка, очите и ушите. Пачата е бавно сварена комбинация от овча глава, стомах, крака и бульон.

 

Пшеницата, ечемикът и оризът са основни храни в Ирак. От месата най-често приготвяни са агнешкото, телешкото, пилешкото, рибата и понякога дори камилското. Местото обикновено се реже на ивици, а след това се вари с лук и чесън. Понякога домакините го правят на кайма за яхния и го сервират с ориз. За по-голяма част от иракчаните, 95 % от тях са мюсюлмани, яденето на свинско месо е забранено.

 

Алкохолът също е забранен, така че западните безалкохолни напитки, водата, кафето и чаят са най-консумираните напитки в страната. Кафето и чаят се пият със захар и сметана или мляко, като всичко зависи от личните предпочитания. Иракчаните си правят и черно силно кафе. Интересното е, че кафените зърна се загряват и охлаждат девет пъти, преди да се направи самата напитка, така че да се отстранят всички ненужни примеси, които могат да развалят хубавия ѝ вкус.

 

По време на месец Рамазан, който се пада девети според ислямския календар, всички мюсюлмани постят и не могат да консумират храна или вода от изгрев до залез. Готвачите могат да купуват храни, но според религията не бива да си хапват изобщо от нея. Мюсюлманите вярват, че този пост прави вярата им още по-силна и им помага да разберат как се чувстват бедните и гладните. 

 

По време на Рамазан всички ядат преди зазоряване. Храната им се нарича сухур и съдържа различни зърнени култури, както и банани. Всичко, което се консумира трябва да бъде бавно смилаемо. Това помага за облекчаване на глада по време на поста, който през лятото достига до 16 часа на денонощие. След залез слънце храненето започва с ястието ифтар, а след него се хапват различни мезета, хляб, супа от леща и пресни плодове.

 

Иракчаните са известни със своето гостоприемство и с факта, че са особено щедри и учтиви, особено, когато става въпрос за времето за хранене. Повечето домакини се чувстват обидени, ако гостите не опитат абсолютно всички ястия. Най-добрият начин, по който всеки може да покаже уважението си, е като преяде.

 

Типичното хранене в Ирак започва с малко предястие, като кебап. Супата се сервира след това, но не се яде с лъжица, а директно се пие. Като основно ястие често се предлага агнешко с ориз. Други популярни ястия са quzi (пълнено печено агне) и kibbeh (мляно месо с ядки, стафиди и подправки).

 

За десерт се предлага плодова салата с желирани плодове. Повечето иракчани пазят сладкишите и десертите за закуска или ги поднасят като подарък при посещение при приятели. Тиквеният пудинг и баклавата са сред фаворитите на почти всички, въпреки че в края на яденето хората често хапват само сурови плодове. Захаросаните лимони, грейпфрути и портокалови кори също се радват на особена популярност.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...