Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Испания

по статията работи: | 10 септември 2012 Прочитания: 3775
Най-познатото испанско ястие е паелята, която възниква във Валенсия
Испания

Паеля с морски дарове

Източник: Thinkstock / Guliver

Като своеобразна връзка между Европа и Африка и между Средиземно море и Атлантическия океан, Испания е страна, чиято история е белязана от битки.

 

До II в. пр. Хр. страната е била под римска власт. В началото на VIII в. маврите преминават Гибралтар и влизат в Испания, като я окупират за следващите 700 години, преди да бъдат прогонени от християнското царство.

 

Тази дълга история на инвазии и завоевания личи ясно в кухнята на страната. Маслините, зехтинът и виното свързват Испания с гръцката и римската култура. Месото и рибата са келтско наследство. Мавританското влияние пък личи в използването на мед, бадеми, цитрусови плодове и подправки, като кимион и шафран. В същото време свинското месо също е много популярно тъй като в продължение на векове яденето на свинско е било също и показване на християнския етнос или "чистота на кръвта" (limpieza de sangre), тъй като то не е употребявано за храна от евреите и мюсюлманите.

 

Испания е сред първите, които откриват съкровищата на Новия свят. В края на XV в. нейни изследователи се завръщат от пътувания отвъд Атлантическия океан, като носят нови екзотични храни – домати, картофи, сладки картофи, боб, царевица, чушки, шоколад и ванилия – всички те, родени в Америка. Макар и бавно, тези храни стават част от испанската диета.

 

Като цяло кулинарните традиции в страната разчитат предимно на местно отглежданите плодове и зеленчуци, както и на месото и птиците.

 

Отличителни за Испания са шунката хамон и наденичките чоризо. Съвсем логично в крайбрежните райони се ядат повече риба и морски дарове. В цялата страна обаче се консумират много боб, яйца, ориз, ядки (особено бадеми) и хляб. За подправянето на ястията най-често се използват зехтин и чесън.

 

Страната е известна и със своите вина, включително шери и Rioja, което се прави в северните провинции.

 

 

Най-познатото испанско ястие е паелята, която възниква във Валенсия. Въпреки че има много вариации, паелята обикновено се прави от различни морски дарове (миди, скариди, раци, омари), чоризо, зеленчуци (домати, грах, аспержи), пилешко или заешко и ориз.

 

Всеки регион има своя характерна кухня и специалитети. Студената доматена супа гаспачо идва от Андалусия, Южна Испания. В областта често се прави и freidurias – риба, най-често аншоа, пържена в тесто. Каталуния, която се намира в Североизточна Испания, е известна със своите ястия, съчетаващи морски дарове, месо, птици и местни плодове. В Баската автономна област рибата е особено важна част от менюто, като предпочитани са треската, змиорката и сепията. В Кастилия месото заема централно място, а в Астурия на почит е бобената яхния.

 

Тортията се готви в цялата страна, а най-известният десерт е плодовата пита с много крем.

 

За да имат късмет през новата година, в последните 12 секунди на старата година испанците изяждат 12 гроздови зърна. На 3 февруари, по време на Деня на Сан Блас, се пекат малки хлебчета, наречени paneciollos del santo. Според традицията всички деца в домакинството трябва да изядат по едно хлебче.

 

Коледните празници официално започват на 24 декември, наречен Nochebuena. Tогава се прави и специална семейна вечеря. Типичното меню включва супа с лук и бадеми, печена риба, печено месо, а за финал се поднасят ябълки или червено зеле. Десертът може да е плодова пита, плодове, сирена, сладкиши, марципани или захаросани ядки.

 

На 5 януари се провеждат паради за посрещането на Батазар, Гаспар и Мелхиор, които пристигат, за да поднесат подаръци на децата. Това са тримата мъдреци, които според историята са донесли дарове на бебето Христос във Витлеем.

 

Денят започва със закуска около 8 ч. След това идва обядът, на който се сервират три ястия. Той е смятан за основното хранене за деня. Около 22 ч. вечерта също се сервира лека храна. Между основните хранения често се пие чай, ядат се сладкиши и традиционни испански мезета, които се поднасят малко преди вечеря.

 

Макар че американските ресторанти за бързо хранене намират място и в испанските градове, традиционната храна за хора в движение е чурос (сладки бухти) и бокадийос (сандвичи с хамон).

 

Хапките (наречени tapas) са особено популярни в Испания. Те се сервират предимно с чаша вино или бира. Хапките могат да бъдат наистина прости, да са направени от парче хляб и малко риба тон, или да са наистина екстравагантни например с охлюви. Факт е обаче, че хапките са станали неизменна част от ежедневието на испанците и често са придружени от оживени разговори в компания.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...