Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

История на баклавата

по статията работи: | 16 август 2013 Прочитания: 5092 3
Десерт, пред който почти никой не може да остане безразличен
История на баклавата
Източник: Wikimedia Commons

Богат, сладък вкус, фини точени кори, пълнеж от ядки, захарен сироп или мед. Що е то? Да, точно така, баклава.

 

Сладкишът е традиционен за Турция, но е почти толкова популярен и в Централна и Югоизточна Азия. Баклавата, освен че е любима на екипа ни, се оказва и ваш фаворит.

 

За тази статистика лесно се съди по многобройните харесвания и голямата известност, която придобиват предложените рецепти.

 

Затова ще ви разкажем повече за това откъде идва сладкишът и как се е приготвял през годините.

 

Десертът носи почти еднакво име, където и да се приготви, с малки фонетични разлики.

 

Историята на баклавата не е съвсем ясно документирана, но има доказателства, че десертът е направен за първи път в кухнята на турския Топкапъ сарай в Истанбул.

 

 

 Снимка: Любка Грънчарова

 

Предполага се, че рецептата е разработена на базата на вече съществуващата рецепта за многолистни хлебчета. Най-старата рецепта, за която се знае, е Güllaç, която все още е част от турската кухня.

 

Прави се от тънки кори, поставяни на слоеве в топло мляко със захар. Сервира се с орехи и нар.

 

Срещат и други теории за авторството на рецептата. Това не ни учудва, тъй като такъв вкусен десерт си е повод за гордост, меко казано.

 

Сведения, вписани в месопотамска готварска книга, за орехови ястия, опитват да си присвоят рецептата, но няма нищо доказано. Някои смятат, че баклавата е типичен византийски десерт.

 

Повод за това твърдение е взет от близките черти на много десерти от османската и византийската кухня. Такъв е спорът за халвата и бюрека, например.

 

Но стига толкова приказки за история, време да си приготвим вкусна баклава. Убедени сме, че повечето от вас имат страхотни рецепти за баклава, но за прохождащите домакини предлагаме ето тези рецепти за баклава.

 

Турска баклава

 

Арабска баклава

 

Баклава "София"

 

Баклава с локум

 

Домашна баклава

 

Баклава с шамфъстък "Светли"

 

 

 

Изберете вариант, който най-много ви допада, и действайте.

 

Ако пък имате вкусна рецепта, която се предава като наследство в рода ви, например, сега е моментът да я споделите с нас.

 

                 Което може да направите и на страницата ни във фейсбук.

 

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Отговор на коментар #1 от Violeta:
и на мен.
2
Това ме подсети,че отдавна не съм правила този десерт.
1
Violeta
16.08.2013 | 16:49
Прияде ми се баклавичка:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Сиропиран много портокалов сладкиш
    30 мин.
  • Пица с блат от макарони
    30 мин.
  • Салата от броколи, семки и стафиди
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...