Въпреки че в България заведенията за хранене напоследък никнат като гъби след дъжд, отварянето на ресторант си е трудоемка задача. Трябва си образованост (да не кажа образование).
Има много критерии, които трябва да се покрият, започвайки от качеството на храната, минавайки през нейното сервиране и стигайки до интериора, който трябва да те пренесе в своеобразна кулинарна приказка.
Забележките са много. На чужденците, например, им прави впечатление фактът, че всяка поръчка пристига по различно време и така компанията никога не може да се нахрани едновременно.
Колкото до интериора – рядко ще се намери ресторант, който да се отличи от всички останали в неговата собствена категория (механа, гурме, веган и т.н.).
Докато тук сме се заели предимно с критики към вече създадените места (да хванем ние да отворим един ресторант, нали?), то хората "на Запад" редовно преоткриват значението на думата "дизайн".
Да взема за пример една сравнително малка пицария във Виена, която си има уникална въртяща се фурна във формата на диско топка. Неин архитект е австриецът Лукас Галер.
Покрита със стотици огледалца, сферичната фурна е позиционирана в центъра на заведението и се превръща в негов акцент. Едновременно семпло и оригинално. (Семпло, защото в интериора като цяло липсват ярки и натрапващи се елементи, с една дума – минимализъм).
Източник: Lukas Schaller/Disco Volante
Ако на дневна светлина ви се струва прекалено екстравагантно, вечерните посетители могат да се насладят на романтичен "перформанс" - осветлението е заглушено, а многобройни цветни прожекторчета се насочват към фурната. Общо взето, от пицария, мястото се превръща в дискотека от 80-те!
Името на заведението е Disco Volante. Негови посетители споделят, че е сред най-добрите пицарии във Виена, със съвсем приемливи цени.
И за да опровергая собственото си твърдение, че в България няма уникални заведения, следващата седмица очаквайте среща с една чаровна дама, която наскоро отвори най-сладката сладкарница...
Припомнете си и най-вкусната пица в Рим.