Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кайен - поршето на лютия пипер

по статията работи: | Прочитания: 6511
Силно пикантен червен пипер за феновете на острите вкусове
Кайен - поршето на лютия пипер
Източник: Thinkstock/ Guliver

Обичате ли люто? Ако да, значи това е вашата подправка. Лютият червен пипер, или кайен, както още се нарича е растение с изключително наситен лют вкус и редица здравословни предимства.

 

Тази люта чушка е част от семейството на камбите, паприката и халапеньото. Ярко червеният й цвят свети като сигнална лампа, алармираща за силата на лютивината му. Но в много случаи се консумира още, докато е зелена.

 

Името "кайен" идва от град във Френска Гвиана, който носи същото име и където се отглежда растението. Чушките в сушен или стрит вариант, освен като подправка, се използват и в медицината.

 

Вече стана дума за полезните свойства на кайена, а те са именно – предпазва сърцето от различни болести, стимулира храносмилането, циркулацията на кръвта в периферната нервна система.

 

Това е причината кайен да се добавя в много лекарства на билкова основа, поради функцията му да помага за абсорбирането на останалите билки (съставки в лекарството) от тялото.

 

Лютото помага за отхрачването на дихателните пътища. Всеки, който хапва люто знае, че то има способността да "отпуши" синусите и да ви поизпоти. Но няма страшно, звучи прочистващо, нали?

 

Билки и растения като лютия червен пипер и джинджифила повишават телесната температура и стимулират потенето т.е. имат диафоретично действие. Някои билкари смятат, че една лъжичка пипер, разтворен с вода, може дори да спаси сърцето от инфаркт.

 

Под формата на подправка е високо ценен в Корея, Сечуан и други азиатски кухни. За първи път билката е спомената в писмен източник през 1653 година под името "гвинейски пипер".

 

Лютото помага и за свалянето на килограми, ето защо кайен се използва и в множество диети. Не приемайте това буквално, яденето на люти чушки, само по себе си, няма да направи чудеса с фигурата ви. Но би могло да помогне и подобри усилията, които помагате с диети и упражнения.

 

Лютото стимулира храносмилането, както вече казахме, подсилва абсорбирането на полезните вещества в храната, намалява силния апетит.

 

Кайен е основна съставка в много люти сосове, особено тези, в които се използва оцет като консервант. В страните, където супер пикантният вкус е на почит, люти чушки се използват и за овкусяване на напитки.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...