Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Каква е смъртоносната доза канела?

по статията работи: | 21 март 2018 Прочитания: 6828
Да, от канела се умира, също както се умира от синьо сирене и картофени обелки
Каква е смъртоносната доза канела?
Източник: Lindsay Mound

Ако сте едни типични служители и редовно прекарвате половината си работен ден в интернет по извънработни задачи, сигурно сте попадали на едно от онези клипчета, в които хора предизвикват други хора да погълнат супена лъжица канела, без да си изкашлят и изкихат вътрешностите. Ако не сте, то е достатъчно да напишете"cinnamon challenge" в YouTube, за да видите за какво става въпрос.


Както е видно, една лъжица канела не може да отнеме ничий живот (или поне подобен случай не е бил документиран досега), но пък се оказва, че 40 супени лъжици почти със сигурност могат да ви докарат фатално натравяне с бензалдехид1.


За сметка на това, ако изпиете четири литра вода в рамките на един час, ще си докарате главоболие, отпадналост и странности в поведението. Успеете ли да погълнете още три литра в рамките на същите тези 60 минути, нервната ви система ще откаже да функционира и сте "Чао!"2.


Картофите също не са шега работа, защото в тях се съдържат токсичните гликоалкалоиди чаконин и соланин. Те са с най-висока концентрация в обвивката и непосредствено под нея и тяхното съдържание нараства с покълването и стареенето на картофите.


Медицинската литература изобилства от сведения за сърдечна дисритмия, кошмари, главоболия и замаяност след поглъщане на минимално количество картофени обелки и е известно, че при прием на над 120 мг от гликоалкалоидите има сериозна вероятност от настъпването на смърт3.


Синьото сирене разполага със силно предупредителен аромат благодарение на плесента на име Penicillium roqueforti. Тя е толкова токсична, че около 10 килограма сирене са достатъчни да ви командироват перманентно в един вероятно по-добър и със сигурност по-смрадлив свят4.


Морковите със сигурност не са перфектният начин да си докарате суперзрение, но ако се опитвате достатъчно упорито, можете да пооранжевенеете. Това е постижимо само с 24 моркова седмично в продължение на осем месеца, а състоянието ви ще носи чудесното име каротанемия.


Ако ли пък успеете да изядете 215 моркова (около 17 кг), то тогава може би ще получите каротеноидно натравяне, което скоропостижно ще отнеме живота ви5.


Любителите на горещите изживявания, от своя страна, биха могли да се самоубият с люти чушки. Тяхната лютивина се дължи на химикала капсаицин, който е толкова коварен, че може да ви разплаче, да разстрои червата ви, да пробие дупки в произволни телесни тъкани и не на последно място - да ви убие, ако успеете да погълнете 6 грама от него наведнъж6.


Е, добър апетит или както може би е по-коректно да се пожелае в контекста на настоящата чернохумористична справка - "На добър час!"

 


Източници:


1. Vaibhavi Jakhetia et al. Cinnamon: A pharmacological review. J.Adv.Sci.Res, 2010, 1(2); 19-23


2. Science Lab. Water Material Safety Data Sheet


3. Integrated Laboratory Systems. Toxicological summary for α-chaconine and α-solanine.


4. Chen FCet al. Acute toxicity of PR toxin, a mycotoxin from Penicillium roqueforti. Toxicon. 1982;20(2):433-41.


5. Olson James. Biochemistry of Vitamin A and Carotenoids.


6. National Pesticide Information Center. Capsaicin Technical Fact Sheet.

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...