Белият ориз е една от най-често използваните гарнитури, особено в България.
Самите ние често сме ви казвали в края на рецептите "сервирайте с бял ориз".
Тайната на ориза се крие в неутралния му вкус. Това го прави подходяща гарнитура за почти всичко - пилешко, свинско, телешко - всички меса си подхождат с бял ориз.
Ако оссновното ястие е със сос, още по-добре. Белият ориз, напоен с приготвения сос (представете си един Тас кебап), е едно от най-вкусните неща, които можем да хапнем за вечеря.
Затова и оризът е толкова уважаван и често приготвян.
Какво става обаче, като сварим повече от необходимото количество бял ориз? На другия ден той не е така хубав и пухкав. Не е и достатъчно хубав, за да го хапваме като самостоятелно ястие.
Вариантите са два - да го изхвърлим или да го трансформираме в нещо великолепно.
Досещате се кой вариант ще предпочетем, нали?
Преди да преминем нататък, искаме да ви припомним стъпките за приготвяне на перфектния бял ориз! Спазвайте ги и винаги ще имате фантастична гарнитура.
А сега, какво да правим с тази фантастична гарнитура на следващия ден?
Можете да я превърнете в крекери. Е, не точно крекери, но малки вкусни хапки, които да хрупате точно като крекери.
Трябва ви обикновен тиган с незалепващо покритие. Изсипете в него част от останалия ориз и с шпатула разстелете ориза, за да бъде само на един слой. Може да поръсите с любимите си подправки.
* Припомнете си най-подходящите подправки за ориз.
Оставете така 15-тина минути, докато придобие златиста хрупкава коричка. След това обърнете оризовата палачинка и гответе от другата страна 7-8 минути.
Начупете на парчета и сервирайте с различни сосове като чипс.
Подходящи са пикантни доматени сосове. Ако не обичате люто, сервирайте само с кетчуп.
* Припомнете си какво друго можем да направим с останалия ориз. В този случай - нещо сладичко, което всички обожаваме.
Другият вариант е да сервирате заедно с яйца на очи. Задължително сложете яйцето върху ориза, за да може, когато го разрежете, целият жълтък да потече върху ориза.