Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво да ядем за кожа без акне

по статията работи: | 02 март 2015 Прочитания: 5824
Всички съвети за диета при акне
Какво да ядем за кожа без акне
Източник: Photl

Храненето е от изключително значение за вашия тонус и крепко здраве. Дори да не ви се налага да спазвате диета, за да имате мечтаната фигура, е добре да внимавате какво хапвате.

 

Решението на един от най-омразните проблеми, свързани с кожата, се крие във вашето меню. Ако имате акне, но мечтаете за красиво лице и тяло без неприятни пъпки, трябва възможно най-скоро да промените своето хранене. Просто защото много от най-апетитните кулинарни изкушения вредят на организма ви по безпощаден начин.

 

Ако си мислите, че акнето се лекува само и единствено със скъпа козметика, грешите. В повечето случаи то е свързано със състоянието на стомашно-чревния тракт, с хормоналния баланс, с количеството на токсини в организма… Все неща, на които може да бъде повлияно "отвътре”, а не чрез използване на кремове, достигащи единствено най-горния слой на епидермиса.

 

Опитахме се да съберем всички съвети за диета при акне на едно място. За красива и чиста кожа трябва да консумирате продукти, богати на:  

 

Цинк

 

Той ограничава производството на мъжки хормони в организма, а именно те са основните виновници за образуването на акне. Сред храните, богати на цинк, са рибата и пилешкото.

 

Както стана ясно от материала "Всички забранени храни при акне на едно място” обаче, за да се възползвате максимално от благоприятното действие на рибата и пилето, не трябва да ги пържите, нито да ги осолявате твърде много. Впрочем морската храна е богата и на фосфор - още една любима съставка на кожата без акне.

 

Цинкът има и друга важна функция - оказва подкрепа на организма при усвояването на витамин А. Последният също е сред съставките, които трябва да си набавяте, ако искате да спазвате лечебен хранителен режим.

 

Витамин А

 

Диетата при акне включва храни, богати на бета-каротин - картофи, моркови, зелен лук. Това вещество се метаболизира до витамин А в организма - един от най-верните спътници на здравата кожа. Подправете ястието (което в никакъв случай не трябва да е пържено!) с червен пипер за екстремни дози витамин А.

 

Витамин B1 

 

В тази група спадат аспержите, бобовите и пълнозърнестите храни, яйцата, кафявия ориз. Изброените храни помагат на организма да се изчисти от токсините, чието наличие е сериозна предпоставка за образуването на пъпки. Същевременно  стимулират обмяната на вещества, което води до по-добро общо здравословно състояние.

 

Витамин С

 

Консумацията на този витамин няма да ви спаси от акнето, но ще ви предпази от неприятните белези, които то оставя след себе си.

 

Колкото повече храни, богати на витамин С, приемате дневно - например пресни плодове и зеленчуци - толкова по-рядко ще посягате към вредните представители на бързото хранене. А тъкмо те са една от причините за наличието на вредни вещества в организма.

 

Ако пък държите на термичната обработка, най-полезно е да сготвите зеленчуците си на пара. Сложете някоя от следните подправки, за да подсилите детоксикиращия ефект на ястието: босилек, дафинови листа, джинджифил, кардамон, кимион, копър, куркума, риган, розмарин.

 

Също така, когато ви се хапва нещо сладичко, не бързайте да посегнете към парче торта или към някой съблазнителен шоколад. Заменете десерта си с цитрусов плов например, за да намалите нивата на захарта в организма си.

 

Витамин Е

 

За да си набавите този витамин, трябва само да вземете от любимите си ядки. Сред продуките, в които се съдържат доста големи дози от това вещество, са слънчогледовите семки, кайсиевите ядки, лешниците, фъстъците и бадемите.

 

Отново си позволяваме да ви напомним, че ако изброените вкусотии са силно осолени, вредата ще неутрализира ползата.

 

Селен

 

Богати на селен са бразилските орехи. Те са мощни антиоксиданти и защитават клетките от уврежданията, причинени от възпалителните процеси, които придружават появата на акне. Едновременно с това кожата възвръща своята еластичност, а оттам - и свеж вид. Съдържанието на селен в тях пък гарантира лечебно въздействие върху проблемните участъци.

 

Калий

 

Той се съдържа в зелето, както и в много сушени плодове, например кайсии, стафиди, сини сливи. Може да разберете, че имате недостиг на калий, ако кожата ви, освен акнеична, е и суха. Набавете си достатъчно количество от този минерал, за да се преборите с кожния си проблем.

 

Омега-3 мастни киселини

 

Поне веднъж седмично консумирайте храни, богати на Омега-3 мастни киселини, като сьомга и семена. Те помагат на организма да се справи с възпалителните процеси, а консумацията им има пряка връзка със здравето на вашата кожа.

 

Рейтинг: 5 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...