Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво й е специалното на морската сол?

по статията работи: | 07 април 2014 Прочитания: 1101
Най-вече преувеличените приказки
Какво й е специалното на морската сол?
Източник: Thinkstock/Guliver

Напоследък все по-често попадам на рецепти, които настояват за използването на морска сол. В някои от тях изрично се споменава, че тя е по-природосъобразна алтернатива на "бялата отрова", която ще намерите в повечето солници.


С този си здравословен ореол морската сол придава добавена стойност на храната в някои "по-така" ресторанти, "фуудита" и блогъри говорят за всякаквите възможни нейни разновидности (келтска, от Мъртво море и т.н.) и вече у никого няма място за съмнение, че приготви ли нещо с морска сол, това ще го направи една идея по-безсмъртен. Звучи супер, но супер ли е наистина?


Морската сол се произвежда чрез изпаряването на морска вода (или вода от соленоводни езера), който процес изисква сравнително малко индустриална обработка.


В зависимост от източника на водата, в солта могат да останат някакви минерали и микроелементи, които са и причината за характерния й цвят (сивкав, кафеникав, зеленикав, червеникав и т.н.).


Трапезната сол обикновено е каменна, тоест, добива се от солници под земята. Тя по-често е предмет на обработка за изчистването от остатъчни вещества и понякога към нея се добавят безвредни количества адитиви, предотвратяващи слепването. Последното е супер за всички, които не са фенове на селскостопанското блъскане на солници в масата. Повечето трапезна сол е с добавен йод, който е важен за функцията на щитовидната жлеза.


Всичко това ни навежда на мисълта за една много голяма здравословна пропаст, която зее между морската и трапезната сол. Истината обаче е, че единствената съществена разлика между тях обикновено е в цвета и размера на кристалите в пакета.


Двете съдържат еднакво количество натрий (нещото, за което се страхуваме, че може да ни докара проблеми с кръвното), а разликата в нивата на други електролити е толкова незначителна, че дори не си струва да се говори по този въпрос. Представете си го по следния начин - ако тръгнете да задоволявате нуждите си от магнезийс морска сол, ще трябва да погълнете такива количества от нея, че не само ще ви стане солено, ами чак ще ви се вгорчи животът.

 


В някои таблици с хранителни стойности можете да прочетете, че в една чаена лъжичка морска сол има 560 мг натрий, докато същият обем трапезна сол съдържа цели 590 мг натрий. Това е така, поради същата причина, поради която в една кофа можем да съберем повече пясък, отколкото чакъл - едрината на "песъчинките" сол.


С казаното дотук се опитвам да ви внуша, че цялата истерия с морската сол е доста неоснователна. Ако имате проблеми с кръвното, определено трябва да съблюдавате количеството сол в диетата си, независимо дали тя е от морски или каменен произход.


Ако сте живи и здрави, това не е чак толкова задължително, стига да имате необходимия баланс от електролити (най-вече калий) в менюто си. В никакъв случай обаче недейте да се облягате на твърдението, че трапезната сол е лишена от хранителни вещества отрова, а морската ще внесе безценни нутриенти в чинията ви, защото то просто не е вярно.  

Рейтинг: 4 / 5 , 308 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!