Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво може да направим от кожата и костите на рибата?

по статията работи: | 02 декември 2019 Прочитания: 1122
Лесни предложения
Какво може да направим от кожата и костите на рибата?
Източник: Симона Иванова

Кожата и костите на рибата са нещо, което отделяме и изхвърляме, докато се наслаждаваме на вкусното месо.

 

От едно известно време сме започнали да ви обръщаме внимание на това, че изхвърляме доста неща, които всъщност могат да намерят полезни и вкусни приложения в готвенето и домакинството.

 

И понеже Никулден наближава, а тогава ще се яде много риба и съответно ще останат много кожа и кости от нея, точно сега е времето да ви покажем за какво можете да използвате тези "боклуци".

 

Когато за вечеря сте приготвили риба за семейството, накрая не прибираме празни чинии, а такива, пълни с кости и кожа. И съвсем, без да се замислим, ги изхвърляме в боклука. 

 

Е, ние ще ви кажем какво можете да приготвите с тях, а вие решете дали да ги изхвърлите.

 

* Не забравйте да си припомняте кои съкровища изхвърляме в боклука всеки ден!

 

Да насочим вниманието си към кожата на рибата. Някои я обичат и си я хапват заедно с месото. Други - старателно я отделят и изобщо не могат да си представят да я докоснат до устата си. 

 

Преди да видим какво можем да правим с тази кожа, може би трябва да си отговорим на въпроса може ли да се яде кожата на рибата.

 

А знаете ли, че от тази кожа може да си направим супер вкусен хрупкав "бекон"?

 

Е, не точно бекон, но нещо хрупкаво, вкусно и чудесно като добавки към различни ястия. Вкусът не е точно като на бекон, ако можете да си представите нещо средно между рибен бекон и рибен чипс, то ще разберете какво имаме предвид. 

 

За да си го приготвите, първо трябва да махнете люспите от кожата. Сложете я в тава, застлана с хартия за печене. 

 

youtube.com

 

Намажете с малко сусамово олио и поръсете със сол и подправки по ваш избор. Сложете във фурната за 30 минути.

 

После просто нарежете на парченца и добавяйте към салати, предястия или каквото ви хрумне. 

 

youtube.com



А сега да насочим вниманието си към камарата с кости, която остава в чиниите винаги след рибна вечеря. Можем ли да ги ползваме за нещо, или трябва да ги изхвърлим директно.

 

Един съвет от нас - изчакайте малко, преди да ги изхвърлите. От рибените кости може да се направи сол. Да, звучи доста странно, но всъщност е възможно и много лесно!

 

Вече сме ви обяснили как да направите сол от рибени кости. Припомнете си, че не е никак трудно. Солта, обогатена с прах от рибни кости, е богата на калций и полезна за нашите кости. Затова си струва да се направи.  

 

Е, още ли сте на мнение, че трябва да хвърляме кожата и костите на рибката?

 

Снимка от корицата - Най-лесната рецепта за пъстърва

Рейтинг: 4 / 5 , 249 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Глазирани ябълкови резенчета
    30 мин.
  • Паста със сусам
    15 мин.
  • Глазирано и гриловано свинско
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...