Кожата и костите на рибата са нещо, което отделяме и изхвърляме, докато се наслаждаваме на вкусното месо.
От едно известно време сме започнали да ви обръщаме внимание на това, че изхвърляме доста неща, които всъщност могат да намерят полезни и вкусни приложения в готвенето и домакинството.
И понеже Никулден наближава, а тогава ще се яде много риба и съответно ще останат много кожа и кости от нея, точно сега е времето да ви покажем за какво можете да използвате тези "боклуци".
Когато за вечеря сте приготвили риба за семейството, накрая не прибираме празни чинии, а такива, пълни с кости и кожа. И съвсем, без да се замислим, ги изхвърляме в боклука.
Е, ние ще ви кажем какво можете да приготвите с тях, а вие решете дали да ги изхвърлите.
* Не забравйте да си припомняте кои съкровища изхвърляме в боклука всеки ден!
Да насочим вниманието си към кожата на рибата. Някои я обичат и си я хапват заедно с месото. Други - старателно я отделят и изобщо не могат да си представят да я докоснат до устата си.
Преди да видим какво можем да правим с тази кожа, може би трябва да си отговорим на въпроса може ли да се яде кожата на рибата.
А знаете ли, че от тази кожа може да си направим супер вкусен хрупкав "бекон"?
Е, не точно бекон, но нещо хрупкаво, вкусно и чудесно като добавки към различни ястия. Вкусът не е точно като на бекон, ако можете да си представите нещо средно между рибен бекон и рибен чипс, то ще разберете какво имаме предвид.
За да си го приготвите, първо трябва да махнете люспите от кожата. Сложете я в тава, застлана с хартия за печене.
youtube.com
Намажете с малко сусамово олио и поръсете със сол и подправки по ваш избор. Сложете във фурната за 30 минути.
После просто нарежете на парченца и добавяйте към салати, предястия или каквото ви хрумне.
youtube.com
А сега да насочим вниманието си към камарата с кости, която остава в чиниите винаги след рибна вечеря. Можем ли да ги ползваме за нещо, или трябва да ги изхвърлим директно.
Един съвет от нас - изчакайте малко, преди да ги изхвърлите. От рибените кости може да се направи сол. Да, звучи доста странно, но всъщност е възможно и много лесно!
Вече сме ви обяснили как да направите сол от рибени кости. Припомнете си, че не е никак трудно. Солта, обогатена с прах от рибни кости, е богата на калций и полезна за нашите кости. Затова си струва да се направи.
Е, още ли сте на мнение, че трябва да хвърляме кожата и костите на рибката?
Снимка от корицата - Най-лесната рецепта за пъстърва