Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво не знаете за бялото вино

по статията работи: | 04 декември 2012 Прочитания: 1530 3
Или как да правим правилните съчетания
Какво не знаете за бялото вино
Източник: Photl

Знаехте ли, че не всички бели вина се правят от бяло грозде? Някои видове се произвеждат от червени сортове.

Подходящият термин в случая е т.нар. „Blanc de Noirs”. Технологията повелява виното да се прави само от месестата част на гроздето. То обикновено е от сорта Pino Noir, известен с тънката си ципа и с това, че дава доста многолики вина, с характерни, разнообразни нотки.

 

В България, макар и рядко, по рафтовете на специализирани магазини, може да срещнете качествени бели вина от известния още от времето на Римската империя италиански червен сорт Санджовезе. Назад във вековете бил известен като „кръвта на Юпитер“ - описание, което напълно отговаря на ароматния му, богат вкус.

 

Когато е превърнат в бяло вино, сортът е с изразителен плодов оттенък от круша до праскова, което подсказва и за цвета му. Наложено върху бял лист, виното разкрива богатство на медени нюанси.

 

Няма нужда да споменаваме, че идеално ще допълни различните рибни блюда, както съветстват българските енолози.

 

Ако пък не сте много наясно как точно да съчетаете ястие с вино, качественото Розе от сорт Мерло ще свърши чудесна работа. Комбинира се лесно с по-леки храни, като зеленчукови салати, морски дарове, някои по-леки сирена, както с пилешко месо или телешки пастет. Винаги трябва да се сервира охладено, а не както правят в редица ресторанти – бутилка топло вино и лед към него. Ледът разрежда вкусa на виното.

 

още по темата

Ако пък сервирате синьо сирене, не го комбинирайте с Каберне Совиньон (наситените им вкусове ще се „бият“), a с десертно вино.

 

Всъщност не е голяма философия. Трябва само да помним, че вино и храна се съчетават първо визуално, по цвят, и след това на дневен ред идват другите фактори. Поне така твърдят истинските кулинарни специалисти.

 

С информацията ни помогнаха специалисти от известна българска изба, участвала на Chivas Gourmet Salon 2012

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Лиляна Терзиева
04.12.2012 | 12:41
Отговор на коментар #1 от ана:
И аз много го обичам и най - много ми допада да го пия с нещо сладко .
2
Лиляна Терзиева
04.12.2012 | 12:40
Много интересна статия :) Много обичам да пия бяло вино и то да е леко резливо :)
1
ана
04.12.2012 | 10:23
Знам, че много го обичам!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...