Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво се случва в тялото, когато спрем млякото?

по статията работи: | 01 октомври 2015 Прочитания: 2330
И млечните продукти
Какво се случва в тялото, когато спрем млякото?
Източник: Photl

Ние, българите, сме особени почитатели на млечните продукти. Все пак една от големите ни национални кулинарни гордости е уникално вкусното кисело мляко.

 

В световен мащаб, обаче се наблюдава сериозен отлив от консумация на мляко и млечни продукти. Причината вероятно се крие в агресивна пропаганда на вредата им. Вреда, която се състои в невъзможността на тялото на възрастните да произвежда ензим, който да преработва прясното мляко. Както с повечето твърдения и тук учените не са на едно мнение.

 

Та, в този ред на мисли, не искаме да заставаме на която и да е позиция, що се отнася до вредите на млякото и млечните продукти. Просто ще споделим информация, относно това, което се случва в тялото, когато спрем да ядем млечни продукти. Пък всеки сам трябва да отсее информацията и да вземе решение за себе си.

 

Има най-различни заместители на животинското мляко, към които много хора вече се насочиха, по една или друга причина.

 

Според някои това отказването от животинското мляко води до отслабване, изчиства кожата, предотвратява някои заболявания, повишава енергията в тялото и т.н.

 

Но, ето какво се случва в организма, когато се откажем от млякото и продуктите от него:

 

23166

photl.com

 

1. Ще застрашим здравината на костната система. След навършване на 30 години счупването на някоя кост е много по-опасно. Тъй като тялото ни вече не изгражда костната си структура с такива темпове, както когато е младо (преди да направим 30 години). Калцият в млечните продукти ни е нужен в този ред на мисли. Има някои алтернативни източници на калций, но е малко рисковано да разчитаме само на тях.

 

2. Кожата ни ще изглежда по-красива. Това е една от привилегиите – млякото може да е причина за поява на акне. Спирането на млякото ще изсветли тоновете на кожата и ще я изчисти.

 

3. Може да увеличим риска от рак. Има някои научни изследвания в подкрепа на това твърдение. Може да увеличи риска от рак на яйчниците и на простата, заради хормоните, които се съдържат в него. Но става дума за голямо количество мляко на ден, трябва да се уточни. От една чаша няма опасност за здравето. 

 

4. Ще напълнеем. Да, в млякото и млечните продукти има мазнини и протеини. Но, ако се откажем от тях, минаваме на храни с прости въглехидрати, а те се усвояват бързо, ние сме гладни по-често и съответно хапваме повече. Мазнините и протеините от млечните продукти се преработват по-бавно от организма и съответно сме сити за по-дълго време.

 

5. Ще се усещаме подути, вероятно. Защо? Защото, когато махнем цяла хранителна група, като млечните продукти, обикновено търсим заместител с подобен вкус и текстура. Това са соевите продукти, а от тях се получава въпросното подуване и усещането за наближаваща експлозия в корема.

 

Е, поставихме няколко въпроса за разсъждение. Оказва се, консумацията на мляко е доста спорен въпрос. Има своите плюсове и минуси, които сериозно трябва да сложим на везната, преди да вземем решение да се откажем от млякото и млечните продукти. 

Рейтинг: 1 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!