Всеки път се надяваме, динята, която сме избрали, да е сладка. Не, направо искаме да е захарна.
Че кой обича неузряла и несладка диня?! Добре, виждали сме да се почуква кората, но така и не разбрахме какъв трябва да е звукът, по който да се ориентираме.
Е, за да не се заблуждаваме повече и да не се разочароваме излишно от избора на диня, нека си кажем няколко начина, по които сигурно се познава сладката диня.
Външният вид
Динята трябва е равномерна, да няма вдлъбнатини или пукнатини по кората. Тъй като тези неравности влияят и на вътрешността на плода.
Тежестта
Има един трик с кофа вода, който обаче не може да ни е от полза, тъй като няма как да носим кофа с вода с нас на пазар, нали. Но все пак, информативно – ако динята покаже на повърхността си само малка част, това значи, че е сладка и узряла.
Това, което можем да направим, е да повдигнем две еднакви дини по размер, и да вземем по-тежката, тя е по-сладка. Тъй като този плод по принцип се състои от повече от 90% вода и около 6% захар.
Мястото, където е стояла динята
photl.com
То трябва да е жълтеникаво, тъй като тя е расла в тази позиция и е тежала на тази си страна. Колкото цветът е по-наситен, толкова по-добре.
Цветът
Трябва да е тъмна и матова. Ако е бледа и лъскава, това значи, че вероятността да не е зряла и сладка е по-голяма.
Хайде сега, отивайте на пазара и си изберете най-сладката и зряла диня :)