Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да облекчим дискомфорта преди менструация

по статията работи: | 03 септември 2015 Прочитания: 1644
С храна
Как да облекчим дискомфорта преди менструация
Източник: photl.com

Дами, знаете за какво говорим. Има едни няколко дни в месеца, когато ни се иска да сме се родили мъже.

 

Болка, дискомфорт, подуване и това е най-малкото. Изнервени сме, мразим всеки и всичко около нас, караме се с колеги, приятели...

 

Да, картинката ви е позната. Статистиката показва, че 85% от жените страдат под някаква форма от ПМС. Ако вие сте от 15-те % щастливки, честито! Ако попадате в другата категория, четете по-надолу как да се справим с онези ужасни дни от месеца.

 

Храната обаче е верен наш съюзник и в тази битка. Както много пъти сме казвали, от това с какво се храним, зависи колко сме здрави, в каква форма сме, че дори и в какво настроение сме.

 

Затова ви представяме списък с храни, на които да наблягате преди и по време на менструация, за да облекчите възможно най-много дискомфорта и неприятното усещане. 

 

1. Здравословни мазнини - срещат се в авокадо, сьомга, ядки, зехтин, чиа, стриди. В тях се съдържат омега-3 мастни киселини, които играят важна роля за нормалното функциониране на всяка клетка в тялото ни. 

 

2. Кисело и прясно мляко или храни, богати на калций. Изследвания показват, че по време на овулация и дните преди цикъл жената губи по 1200 мг калций на ден. Затова е добре да си го набавяме допълнително чрез храната. 

 

Понижаването на нивото на калций в организма води до лошо настроение, депресия, подуване. Така че следващият път, когато усетите, че не сте в добро настроение, хапнете си малко мляко.

 

photl.com


3. Храни, богати на желязо - по време на менструация жените губят големи количества желязо с кръвта. Това води до анемия, болки в главата, световъртеж, липса на енергия. 

 

Затова набявайте си допълнителна порция желязо чрез храните, в които се съдържа. 

 

4. Кафяв ориз или храни, богати на фибри и сложни въглехидрати. Те снабдяват с допълнителна енергия за целия ден. Може да си ги набавите от пълнозърнеста паста, сладки картофи, овесени ядки. Кафявият ориз е най-добрият избор, тъй като е богат и на магнезий.

 

youtube.com


5. Тиквени семки. Като споменахме магнезия, тиквените семки са чудесен начин да се снабдим с допълнителна доза от този минерал. Отпуска кръвоносните съдове, което пък облекчава главоболието. А знаем, че то е един от най-неприятните симптоми на ПМС.

 

6. Бананите - съдържат калий и мелатонин. Калият ще помогне за подобряване на настроението и болките в стомаха. А мелатонинът ще се пребори с безсънието, ако страдате от такова по време на ПМС. 

 

7. Бадеми - високо съдържание на витамин Е. Той помага за проблеми с кожата, облекчава чувствителността в гърдите и успокоява нервите. 

 

 

photl.com


8. И разбира се, черен шоколад. Богат е на магнезий и антиоксиданти. Знаем, че шоколадът подобрява настроението. А по време на цикъл ставаме всеядни чудовища и желанието за сладко е непреодолимо, затова най-добре го заситете с блокче (или няколко) черен шоколад. 

Рейтинг: 4 / 5 , 231 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D