Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да предпазим децата си от алергия към фъстъци

по статията работи: | 27 февруари 2015 Прочитания: 2495
Според ново изследване
Как да предпазим децата си от алергия към фъстъци
Източник: Wikimedia Commons

Хранителната алергия е състояние на организма, при което той реагира негативно към определена храна, която приема. Алергията е отговор на имунната система към хранителния протеин, съдържащ се в храната (алерген). 

 

Осемте храни, които най-често предизвикват хранителна алергия са: мляко, яйца, жито, фъстъци, соя, дървесни ядки, риба и миди. Симптомите, които се появяват при прием на определения алерген най-често са кихане, сърбеж, кожни обриви, главоболие, затруднено дишане, подуване на езика и очите.

 

Ново изследване установи, че, ако на кърмачета се дават фъстъци, това намалява с 81% риска от алергия към фъстъци в по-късна възраст.

 

Установено е, че над 12 милиона американци имат хранителни алергии, като броят им расте непрекъснато. В България около 30 % от населението (над 2 милиона българи) страдат от някаква форма на алергия с различна тежест, като значителен процент от засегнатите са деца. Кърмачетата и малките деца имат недоразвита чревна бариера, което е причина за увеличената честота на хранителните алергии при тях. При тях най-често се развива алергия към яйца, мляко и фъстъци. При по-голяма част от децата алергията преминава с израстването. Лечението се състои в изключване на проблемните храни от хранителния режим, което означава всички форми на тази храна, под които тя може да постъпи в организма.

 

Можем ли да предпазим децата си от развиване на хранителни алергии? До 2008г. се препоръчваше при хранене на малките деца да се избягват алергизиращи храни, обяснява д-р Даниел Ротросен от института за алергии. Скорошни изследвания обаче показват, че няма връзка между избягването на алергизиращи храни и развиване на алергия към тях. Най-ново проучване твърди точно обратното – ако на кърмачета се дават фъстъци, това намалява с 81% риска от алергия към фъстъци в по-късна възраст.

 

Клиничното изследване е направено на 600 деца на възраст между 4 и 11 месеца. Осъществено е на база на наблюдения в Израел, където много малко деца страдат от алергия към фъстъци, за разлика от еврейчета, живеещи във Великобритания. В Израел на децата започват да се дават фъстъци още от най-ранна възраст, докато в други страни се препоръчва фъстъците да се избягват поне до 5-годишна възраст.

 

Какво представлява изследването – на половината от изследваните деца в продължение на 5 години са давани по минимум 6 грама фъстъчени белтъчини седмично, а другата половина от децата до 5-годишна възраст не са яли никакви фъстъци. Когато децата станали на 5 години, лекарите установяват намаление с 81 % на случаите на алергия при децата, които са приемали фъстъчени белтъчини от най-ранна възраст. Резултати са публикувани в "The New England Journal of Medicine”.

 

Посоченият опит е първият, показващ, че ранното приемане на храни, съдържащи белтъчини от фъстъци, може да намали алергията към фъстъци в по-късна възраст на детето. В същото време обаче лекарите препоръчват на деца с екземи или алергии към яйца все пак да не се дават фъстъчени продукти без предварителна консултация с лекар алерголог.

 

И все пак всеки организъм е строго индивидуален и реагира различно към определени храни. Ние ви препоръчваме да се консултирате с лекар алерголог при изготвянето на хранителния режим на вашето дете, за да намалите риска от алергии до минимум.

Рейтинг: 4 / 5 , 189 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...