Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да сварим перфектно киноа?

по статията работи: | 14 юли 2014 Прочитания: 5387 5
Модерният продукт е много полезен и пълен с фибри!
Как да сварим перфектно киноа?
Източник: morgueFile

Все по-често хората започват да се обръщат към здравословното хранене и използват в менютата си различни нови храни. Тези модерни продукти се считат за изключително полезни, което е напълно вярно.

 

Основните новости на пазара са киноата, чиата, лимецът, булгурът и подобните им. Те се варят лесно и могат да се поднасят във всякакъв вид – салати, гарнитури, основни и т.н.

 

Киноата се усвоява лесно от организма и успешно замества ориза. Има високо съдържание на фосфор, калий и желязо. Киноата съдържа два пъти повече фибри от останалите зърнени култури и е едно от най-мощните средства срещу констипацията.

 

Освен това, киноата се приготвя доста бързо и лесно. И за тези, които не знаят как да си я приготвят и досега не са пробвали от страх да не се справят с варенето й, вижте следните указания.

 

Нужни продукти:

 

1 ч.ч. киноа

2ч.ч. Вода

1с.л. зехтин

½ ч.л. сол

 

Когато варим киноа, трябва да знаем, че съотношението е 2:1 в полза на водата.

 

Начин на приготвяне:

 

Измиваме добре киноата. Слагаме я в малка тенджера и я заливаме с водата.

 

Слагаме я без капак на силен огън и оставяме да заври.

 

След като заври, слагаме солта и олиото, намаляваме силата на котлона и похлупваме с капак. Варим 15 минути.

 

Макар и киноата да е готова напълно, трябва да я оставим под капак за 5 минути на страни от котлона. Така ще стане по-пухкава.

 

Готовата киноа може да се използва за различни ястия. Освен това, по желание може да се добавят различни подправки още при самото варене.


Вижте и видеото към споделената техника.

Рейтинг: 4 / 5 , 193 гласa
Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Отговор на коментар #1 от Люта чушка:
Много е полезно,но не ме блазни нещо.
4
ТРяба да призная,че не съм го пробвала.
3
пОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ Е ТОВА
2
Пламена Петрова
15.07.2014 | 12:13
Непознато ми е това
1
Люта чушка
15.07.2014 | 11:50
Даже не знам како е това
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • крем от кестени
    30 мин.
  • Бутер пица с козе сирене, мед и чери домати
    30 мин.
  • Мидена разядка
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D