Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да сготвим перфектен бял ориз

по статията работи: | 31 януари 2014 Прочитания: 122853
Знаете ли каква е тайната?
Как да сготвим перфектен бял ориз
Източник: photl.com

Приготвянето на пухкав бял ориз, не кашкав и залепнал, за основа или гарнитура към друго ястие, е кулинарна задача, която тормози не един и двама кулинари.

 

Дори и тези, които вече са направили големи стъпки в кухнята.

 

Това няма да е толкова трудна задача, ако знаете следните няколко съвета: трябва да използвате точното количество вода, да вмимавате с температурата, съдът трябва да се затваря добре и да дадете време на ориза да "почине", след като сте го приготвили.

 

Последната стъпка е много важна, тъй като влажността в него се разпределя по-равномерно, вместо да се концентрира на дъното.


Почистване

 

То е важно не само от хигиенна гледна точка, но и чрез измиването се маха част от нишестето, което прави ориза по-малко лепкав.

 

В зависимост от това колко стар е оризът, можете да се съобразите и с времето на накисване. Например, ако приготвяте малко по-стар ориз, то е добре да го накиснете във вода за около 30 минути. Това прави зрънцата по-издръжливи и не им позволява да се спукат. Не забравяйте да отцедите добре ориза, преди да преминете към готвене. Защото ще се промени пропорцията на ориза и водата. А това е от съществено значение за приготвянето на хубав ориз.


Варен ориз с абсорбиране

 

Най-популярният начин за готвене на ориз е този на абсорбирането на водата. Когато тя вече не се вижда и е поета от оризът, значи той е напълно сварен. Когато това стане, то парата е тази, която финишира готвенето на ориза.

 

Кое е най-същественото тук? Количеството вода. Изберете правилното количество вода за грамажа на ориза, който искате да приготвите.

 

Общото правило е 1 ½ /1 ¾ чаши вода за 1 чаша дългозърнест бял ориз, но може би вие трябва да експериментирате малко, за да намерите тази пропорция, която най-много отговаря на вкуса ви. Кафявият ориз изисква повече вода. Късият ориз – по-малко.

 

Имайте предвид, че колкото повече вода сложите, толкова по-мек става оризът и обратно.


Необходими продукти за класически варен бял ориз:

 

1 чаша дългозърнест бял ориз

 

обезсолено масло или зехтин по желание

 

сол по желание


Метод на приготвяне:

 

Изплакнете ориза под течаща вода на няколко пъти и го отцедете добре.

 

В средно голяма тенджера с добре затварящ се капак сложете 1 ¾ чаши вода, оризът и малко масло и сол, ако сте решили да добавите. Оставете да заври на силен огън, след това веднага намалете котлона и покрийте. Гответе до пълното абсорбиране на водата и омекване на ориза.

 

Това трябва да отнеме около 12 минути.

 

Махнете от котлона и оставете оризът да почине за известно време, поне 5-6 до 20-30 минути. Отново повтаряме, че тази част е много важна. Махнете капака и можете да сервирате оризът.

 

След 12 минути варене ще имате сварен ориз, абсорбирана вода, но само на пръв поглед. Като разровите малко може би ще откриете, че водата се е концентрирала на дъното, където оризт е по-влажен. Ето тук е важно да проявите търпение. "Почивката на ориза" е неговата тайна за прекрасен вид.

 

Като казахме за "почивката", припомнете си кое е най-важно за сочното печено.

 

Рейтинг: 3.1 / 5 , 9 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!