Някои хора обичат леки торти, но други "си умират" за парче силно шоколадова наслада. Ние сме от вторите!
Затова решихме да споделим с вас рецепта за тортата, която по целия свят наричат "devil's food cake" или иначе казано - "храната на дявола". И ако има храна, за която да се чувстваме виновни, знаем, че това е точно тази торта.
В нея има много шоколад, какао и кафе. Три съставки, на които трудно можем да устоим.
Рецептите за "дяволски шоколадовата торта" са наистина много, но ние се спряхме на тази, защото е доста лесна и бърза за приготвяне. Нужни са само малко желание, известно време, но най-вече – любов към шоколада.
Нужни продукти:
За ганаша:
1 1/3 ч.ч. течна сладкарска сметана
430 г шоколад (може да използвате черен или млечен по желание)
За блатовете:
2 ¼ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. какао
1 ч.л. сол
1ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. мляко
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. меко масло
1 с.л. инстантно кафе
3 яйца
1 ч.л. течна ванилия
Начин на приготвяне:
На ганаша:
В тенджера сложете сладкарската сметана и оставете леко да заври.
Изсипете сметаната върху шоколада, още докато е гореща, и оставете така за няколко минути.
След това започнете да разбърквате сместа, за да се получи гъста и шоколадова глазура.
Оставете на страна за няколко часа.
На блатовете:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете две тавички и покрийте дъното им с хартия за печене.
Ако нямате две еднакви форми, използвайте само една, като редувате блатовете в нея.
В тенджера сложете водата, млякото и разтворимото кафе. Оставете леко да заври и махнете от котлона, за да се охлади за малко.
В купа разбийте маслото и захарта, докато не станат кремообразни. Добавете и яйцата и екстракта от ванилия. Продължете да разбивате.
Разбъркайте сухите съставки и изсипете половината от тях в захарната смес. Добавете и половината от кафената смес. Продължавайте да разбивате.
Добавете и другите две половини, като не спирате да разбивате.
Когато сместа е добре разбита, я разпределете на две в тавички.
Печете блатовете за 30-35 минути.
След като станат готови, оставете ги да изстинат напълно.
Сглобяване на тортата:
Сложете върху подходящ поднос единия блат.
Намажете го с ¼ от шоколадовия ганаш.
Покрийте с втория блат и намажете с останалия ганаш цялата торта, включително и страните.
Вижте и видеото към тази рецепта, което със сигурност ще ви помогне в приготвянето й.