Карамелът е нещо божествено, сред най-успешните експерименти в сладкарството.
А знаехте ли, че захарта се счита за "мокра" съставка в пекарството? Точно защото се разтопява, когато се загрява, и се карамелизира.
Ако към карамелизираната захар прибавите сметана и масло, получавате чудесния карамелен сос, с който се гарнират кремове, торти, мелби и сладолед.
За да предотвратите втвърдяването на захарта по време на топенето, добавете малко вода. Когато захарта закипи, разклатете внимателно съда, без да разбърквате.
Когато усетите неповторимия аромат, свалете от котлона и бавно прибавете сметаната.
Необходими продукти:
1 ч.ч. захар
3 с.л. сметана сладкарска
1 с.л. вода
3 с.л. обезсолено масло
Начин на приготвяне:
Захарта и водата сложете във висок тиган или малка тенджерка, на средна температура.
Разбърквайте с лъжица, докато захарта се разтвори напълно. От този момент нататък не разбърквайте, а разклащайте съда.
Когато захарта позлатее, махнете от котлона и внимателно прибавете сметаната и маслото. Разклатете, докато се получи еднородна смес. Охладете преди употреба.